PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04divendres, 21 de maig de 2010

D'on venim i a on anem?

Video que deixa preguntes obertes per convidar a la reflexió. Les respostes a aquestes preguntes les tenim totes en l'Evangeli de Jesucrist.

dijous, 20 de maig de 2010

20 05 2010 La Declaració de Renda


Ara que ens trobem plenament ficats en el període de presentació de les declaracions de renda (IRPF per l'Agència Tributària), voldriem demanar-vos que al complimentar les dades i omplir les pertinents caselles, no en oblidem de donar ajut a l'Esglèsia Catòlica posant la X, a la casella reservada a aquests efectes.

És important fer el gest i demanar als coneguts que també ho facin.
L'Esglèsia necessita més que mai la col·laboració de tots per poder donar els serveis i els ajuts.

Des d'aquí ja us agraïm per endavant la vostra col·laboració.
Moltes gràcies.

15 05 2010 El Papa Benet XVI i les noves tecnologies

Des del blog de la parròquia volem fer-nos ressò del posicionament del Papa Benet XVI en favor de les noves tecnologies.
El dia 15 de maig de 2010, va sortir publicat en premsa i a intenet un avanç del missatge que el Papa havia preparat pel dia 16 de maig durant la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials.
Del contingut, on relaciona l'Any Sacerdotal (que també vàrem celebrar a Vilassar de Dalt) i les noves tecnologies (on la parròquia treballa cada dia per millorar el present blog), cal fer referència a que insta als sacerdots a fer ús d'internet per difondre la Paraula de Déu.

El blog vol aprofitar per enviar una salutació electrònica a tos els seus lectors i animar-los a fer-se seguidors seguint les instruccions que es poden trobar a la part superior del blog (lletres grogues).Adjuntem un enllaç (d'internet) per tots els que volgueu comletar una mica més aquesta informació.

http://www.europapress.cat/internacional/noticia-vatica-papa-insta-els-capellans-predicar-tambe-traves-dinternet-20100515123806.html

Para - Fornícula de can Ribot

A la façana de can Ribot del carrer Manuel Moreno, hi ha una imatge.

Para - Fornícula de can Sayol

A can Sayol, carrer del Carme, hi ha una finestreta de la planta soterrani (visible a nivell de carrer), que han reconvertit en fornícula.
Hi ha una imatge de la Mare de Déu del Roser que Mn Joaquim Vives va regalar a la Pura de Can Sayol.

Fornícula del carrer del Mercat

Amagada a l'ampit de la porta d'accés de porteria, a l'edifici del carrer del Mercat número 4 hi ha una petita fornícula.
Està buida i és de petites dimensions.
No és històrica ja que l'edifici és "de recent construcció".

Fornícula del carrer Mestra Viladrosa

Al xamfrà format pel carrer de Mestra Viladrosa i la baixada Llessamí, hi ha una casa de planta baixa i planta pis amb una mica de pati davanter.
Actualment ja no és visible i no en queda rastre, però en un dels laterals de la obertura de la planta superior hi havia hagut una fornícula.
Interiorment tampoc en queda rastre.
A títol informatiu el blog en dóna notícia.

Fornícula de la masia de can Sayol

Actualment l'edificicació ha despaparegut i ara mateix hi ha un conjunt de cases adossades (al capdamenut de la Riera de Can Salvet, darrer la masia de cal Doctor).
La desapareguda masia de can Sayol tenia una fornícula ben curiosa a la façana.

Es trobava centrada a la façana i sota el vèrtex del carener.
Tenia un marc de pedra, però el més curioós era la coberta de fusta, a dues aigües, que li donava protecció.
El blog parroquial vol agraír de manera expressa la col·laboració d'en Jaume Sayol i la Pura per haver-nos cedit la oportunit de publicar la imatge.

dimarts, 18 de maig de 2010

Full parroquial nº 38 15-5-2010-A


El Senyor ressuscitat seu a la dreta del Pare
Celebrem avui la Solemnitat de L’Ascensió de Jesucrist al Cel. Com ens diu el Catecisme en el nº 659: La darrera aparició de Jesús s’acaba amb l’entrada irreversible de la seva humanitat a la glòria divina simbolitzada amb el núvol i amb el cel. Ens explica aquest misteri de la nostra fe de manera magistral Sant Joan Damascè: Per dreta del Pare entenem la glòria i l’honor de la divinitat, allí on aquell que existeix com a Fill de Déu abans de tots els segles, Déu consubstancial al Pare, s’asseu corporalment després d’haver-se encarnat i d’haver estat glorificada la seva carn. El Senyor ressuscitat, després de complir perfectament la missió que el Pare li havia encomanat, torna a la dreta de Déu. Ens ha ensenyat i ens segueix ensenyant el camí per anar al Cel. Ens envia l’Esperit Sant que serà qui ens recordi i ens ajudi a viure tot el que Ell ens ha ensenyat.
Tanmateix, fruit de l’amor que ens té Jesucrist, sempre està molt a prop nostre. S’ha quedat present amb tota la seva humanitat i divinitat en la Sagrada Eucaristia i en el Sagrari. És present en la nostra ànima a través del seu Esperit Sant i ens empeny en el combat de cada dia per estimar Déu i als altres com Ell ens va estimar.
L’Ascensió del Senyor amb la seva humanitat gloriosa és també, per a nosaltres, un ajut indispensable per la nostra fe. Ell és el cap de l’Església, nosaltres som el seu Cos. Allà on ha anat el Cap també hi anirà el seu Cos. El Senyor ha iniciat el camí de la salvació i indica  la meta de tots aquells que creuen en Ell i viuen segons el que creuen. És també l’anunci de la nostra glorificació, la crida repetida de què el Cel, amb Déu, amb la Verge Maria i Sant Josep i tots els sants, és la nostra casa. Que les tribulacions que podem passar en aquest món, siguin econòmiques, de salut, temptacions diverses,..etc, algun dia s’acabaran i si hem estat fidels, amb l’ajut del Senyor rebrem el gran goig de la Vida Eterna. Tot seguit cito un text de Sant Lleó Magne: L’Ascensió no és només la glorificació definitiva de Jesús de Natzaret, sinó també la penyora i garantia de l’exaltació, de      l’elevació de la naturalesa humana. La nostra fe i esperança de cristians es reforça avui, doncs ens invita a meditar en la nostra petitesa, en la nostra fragilitat i misèria, però també en la transformació més meravellosa que la pròpia creació, transformació en la qual Crist actua en nosaltres units a Ell pels sagraments i la gràcia. Recordem i celebrem litúrgicament el dia en què la petitesa de la nostra naturalesa ha estat elevada en Crist per sobre de tots els exèrcits celestials, de totes les categories dels àngels, de tota la sublimitat de les potestats fins a compartir el tron de Déu Pare.
Mn. Jordi, rector.

Full parroquial nº 38 15-5-2010-B


Els set dons de l’Esperit Sant
 
Aquests dons són regals de Déu i només amb el nostre esforç podem fer que creixin o es desenvolupin. Necessitem de l’acció directa de l’Esperit Sant per a poder actuar amb ells.
SAVIESA: Ens permet entendre, experimentar i assaborir les coses divines, per poder jutjar-les correctament.
ENTENIMENT: Gràcies a ell la nostra intel·ligència es fa apta per entendre intuïtivament les veritats  revelades i les naturals d’acord a la fi sobrenatural que tenen. Ens ajuda a entendre el per què de les coses que ens envia Déu.
CIÈNCIA: Fa capaç la nostra intel·ligència de jutjar rectament les coses creades d’acord a la seva fi sobrenatural. Ens ajuda a pensar bé i a entendre amb fe les coses del món.
CONSELL: Permet que l’ànima intueixi rectament el que ha de fer en una circumstància determinada. Ens ajuda a ser bons consellers dels altres, guiant-los pel camí del bé.
FORTALESA: Enforteix l’ànima per  practicar tota classe de virtuts heroiques amb invencible confiança en superar els majors perills o dificultats que puguin sorgir. Ens ajuda a no caure en les temptacions que ens posi el dimoni.
PIETAT: És un regal que li dóna Déu a l’ànima per  ajudar-la a amar a Déu com a Pare i als homes com a germans, ajudant-los i respectant-los.
TEMOR DE DÉU: Li dóna a l’ànima la docilitat per  apartar-se del pecat per temor a disgustar Déu que és el seu suprem bé. Ens ajuda a respectar Déu, a donar-li el seu lloc com la persona més important i bona del món, a mai dir res contra Ell. 


Durant el mes de maig resarem el mes de Maria a les 7:40 del vespre, just abans de la Missa.

Peregrinarem, si Déu vol, a Lourdes del 23 al 27 de setembre.


El full el podeu escoltar  a Ràdio Vilassar (freqüència 97,4) dilluns després de l’informatiu de l’1 del migdia.

Reunions de la setmana
Pares de 1r de comunió, el dilluns 17 a 2/4 de 9 del vespre.
Junta dels Sants Màrtirs, el dijous 20 a 2/4 de 10 del vespre.

Catequesi
Aquesta setmana s’acaba la Catequesi de Comunió. El dilluns 17, acabaran els de segon i el dimecres 19, els de primer. Els tres grups de postcomunió acaben també aquesta setmana, el dissabte 24, amb una sortida al santuari de la Mare Déu de la Cisa. Preguem perquè el coneixement de Jesucrist en la catequesi els ompli el cor de goig. També agraeixo el treball constant de les catequistes durant tot el curs.

Homenatge a la gent gran
Dilluns 24 de maig, a la una del migdia: Missa a l’Església Parroquial. A partir de les dues: Dinar de germanor al pavelló de Can Banús. Homenatge a les persones que celebren els 90 anys, i ball de fi de festa.

Nens que han fet la primera
comunió el diumenge dia 9 de Maig
Maria Lloret Santjuan / Quim Corbera Pibernat / Carlos Gris Robles / Marc Lorente Serrano / Judit Gallego Betés / Marc Álvarez Abril.  Moltes felicitats!

Pasqua del malalt
El diumenge dia 2 de Maig varem celebrar la Pasqua del Malalt, una festa en la que tota la comunitat parroquial pot compartir amb els malalts i la gent més gran la joia de la Resurrecció.  Amb aquesta ocasió, els qui ho van demanar varem rebre el Sagrament  de la Unció dels Malalts, en el que se’ns comunica la força guaridora i la fortalesa del Esperit Sant, i acollim a Déu com un company de viatge que restarà al nostre  costat fins a la fi del camí. Com sempre, els Avis i Àvies van sentir-se un xic emocionats pels records que els envaeixen al veure’s de nou en “ la seva Església” a la que no poden assistir en altres ocasions per la dificultat que tenen  de desplaçar-se. Tant ells com nosaltres varem enyorar la presència d’aquells que ja han marxat a la casa del Pare, i dels que per raó de la seva malaltia no pogueren assistir a aquests acte. Per uns i altres preguem a Deu des de el fons del nostre cor. Al finalitzar l’Eucaristia es va donar a tots els malalts una estampa amb una preciosa i adient pregària a la Mare de Déu, i una planta obsequi de Flors Sors que tots esperen amb il·lusió.  I com a cloenda de l’acte ens varem reunir al voltant de la taula, a petar la xerrada, rememorar anècdotes i a fruir  de la companyia de vells amics retrobats, tot fent un pica- pica  per gentilesa de la Regidora de Serveis  Socials.  De tot cor volem donar les gràcies a tots el que generosament van contribuir a la celebració d’aquest acte, amb les seves aportacions, així com als voluntaris  que ens van fer costat .  Per últim volem convidar-vos a tots els germans i germanes de la parròquia, a que  el proper any os sumeu a aquest acte  que pretén demostrar als malalts del poble que no els hem oblidat, ni marginat, sinó que  son una part important  i molt estimada de la nostra comunitat. Mª Victòria DomènechActe d'homenatge a
Mn. Josep Mas i Domènech
prevere, beneficiat arxiver de la catedral de Barcelona. Tindrà lloc al Cementiri de Vilassar de Dalt el diumenge 16 de maig , a la una del migdia amb motiu de la dignificació del nínxol on reposen les seves despulles i coincidint amb el 68è aniversari del seu traspàs. Tothom hi és convidat.
Organitza la Confraria dels Sants Màrtirs junt amb l’Ajuntament de Vilassar de Dalt.


Càritas Parroquial
Roba per nadons i complements(llits, cotxets,...)oli, Llet desnatada i semi, Llenties, mongetes i cigrons, Conserves(tonyina, sardines, tomàquet, Gràcies per la vostra col·laboració!

Full parroquial nº 38 15-5-2010-C
El paper de les ONG i les ajudes solidàries. Dissabte a La Massa, el periodista Rafael Vilasanjuan, expresident de Metges sense Fronteres, ens parlà dels reptes del nostre món, els conflictes, l’exclusió social i el paper de les ONG i la cooperació i les ajudes solidàries. En un món globalitzat, ple de lluites i catàstrofes de tota mena, les ajudes solidàries, la cooperació en forma d’ONG són sovint una bona ajuda per minorar  la crisi i els conflictes. No són la solució però contribueixen a millorar situacions dramàtiques, tant sanitàries com bèl·liques, d’educació, alimentàries o per catàstrofes naturals com són els tsunamis, els terratrèmols, aiguats, incendis,etc.  Certament no és fàcil l’actuació de les ONG. Cal ser efectiu i per això, a part de la predisposició dels seus elements, de la gent que hi treballa, cal que coneguin el problema i tinguin capacitat de resposta per incidir en les persones tot pensant en el canvi d’estructures, en la causa dels problemes. Val a dir que sovint l’origen , la causa dels problemes no són solament locals perquè tenen una causa global amb implicacions internacionals. Cada vegada més les ONG són més qualificades, més professionals i més específiques, més adequades per a treballar en cada cas i segons els problemes. Del contrari, amb bona fe i prou, l’ajuda humanitària pot provocar encara més conflictes i arribar a col·lapsar la mateixa ajuda, i això és malgastar energies, diners, esforç i desenganyar a les persones. La cooperació i les ONG són per actuar i millorar grups humans en situacions precàries i de difícil sortida. El periodista ens comentava que la cooperació és per actuar, però que també s’ha de pressionar perquè el conflicte, la precarietat canviï i millori , i animant-nos a participar. Què podem fer? Ens deia moltes coses. Podem col·laborar, i col·laborar en les petites causes del nostre entorn i al nostre abast, i amb ONG, amb les que siguin del vostre grat i tingueu més confiança i afinitats. Hem de treballar amb responsabilitat, conscients que plegats podem fer molt per ajudar a la gent i que les coses canviïn. I això és vàlid per tot el que fem i col·laborem amb actuacions amb gent d’aquí, com de més lluny. Tanmateix hi ha molta feina a fer, hi ha molts problemes i també molta gent col·laborant, sensible als problemes del món, que són molts i de tota mena.
Primeres Comunions. Diumenge, després d’un parell d’anys de preparació i acompanyament de les catequistes i la família, uns nois i noies de la nostra comunitat varen celebrar la primera comunió, tot un signe que s’han fet grans i que s’inicien en el camí cristià, de compartir amb els més grans la fe i els valors que per a tots nosaltres representa combregar amb aquest pa  de vida i que és la comunió amb Jesús i els germans. La primera comunió és com l’entrada dels nois i noies a la comunitat cristiana. Els nois i noies començaran a menjar a la taula dels grans i voler viure en cristià, incorporant-se a la vida i missió de l’Església, i de mica en mica, a la vida i accions de la comunitat i a donar testimoni de la seva fe, dels nostres valors, en la seva quotidianitat, en la seva vida de cada dia. Benvinguts tots, nois i noies, que aquests dies us inicieu en el nostre Programa de Vida, i ens els valors de Jesucrist, que són veritable camí, són veritat i ens fan feliços. Ens anirem veient. Benvinguts tots!   Xavier Vilà

dilluns, 17 de maig de 2010

16 05 2010 Homenatge a Mossèn Josep Mas - 3


Aspecte final de la tomba de Mossèn Josep Mas amb les flors.

Un homenatge senzill i humil però molt espiritual per recordar un dels grans historiadors en recupara la memòria dels Sants Màrtirs de Vilassar.

15 05 2010 Homentatge a Mossèn Josep Mas - 2

Acabada la intervenció de la Presidenta de la Confraria, es descobrí la làpida per part de les dues parts promotores de l'acte. L'alcalde, Ilm, Sr Llorenç Artigas i Planas i la Presidenta de la junta de la Confraria dels Sants Màrtirs, Sra. Maria Teresa Prats i Brasó.


Seguidament, Mossèn Àngel Fàbrega i Grau, va glossar la figura de Mn. Josep Mas, explicant vivències pròpies al seu costat i fent referències a la seva tasca a nivell històric i de recerca, activitat que tots dos compartien. Fins i tot, Mn. Àngel va atribuir a Mn. Mas la seva afició per la història.Mn. Àngel va llegir davant de la tomba de Mn Mas unes oracions i una fer una benedicció amb aigua beneida de la làpida.L'acte continuà amb la intervenció de Mn Jordi Gutiérrez Bassa, rector de la parròquia de Sant Genís de Vilassar, on va remarcar el lligam entre Mn. Mas i Vilassar de Dalt i amb els Sants Màrtirs.


Llorenç Artigas, alclade, va finalitzar les intervencions de les autoritats i va agraïr l'assistència a tots els presents.
El darrer punt de l'homenatge va ser que es van dipositar dos rams de flors, una ram de roses vermelles per part de la Confraria dels Sants Màrtirs i un ram floral per part de l'ajuntament davant de la tomba.

L'acte finalitzà amb una oració conjunta de tots els assistents.

A l'acabar l'acte, Josep Samón, estudiós de la història local i dels Sants Màrtirs, va repartir uns exemplars de la reeedició d'una publicació de Mn Àngel Fàbrega de l'any 1979 feta en motiu de l'acte que es celebrava.


A la fotografia Mn. Àngel i el Sr. Aurelio parlant distesament amb la maria Teresa Prats i la Quima Sayol.

16 05 2010 Homenatge a Mossèn Josep Mas - 1Diumenge 16 de maig de 2010, a la 1 del migdia al cementiri de Vilassar de Dalt, es va celebrar l'acte de "dignificació del nínxol de Mossèn Josep Mas i Domènech".

Va ser un acte senzill però carregat d'emoció i respecte envers la figura de Mn. Mas.

Una tela cobria el nínxol de Mn. Mas, en el qual hi ha una làpida que l'identifica i en dignifica el record. L'acte va ser organitzat per la Confraria dels Sants Màrtirs i l'Ajuntament de Vilasar de Dalt.

La Presidenta de la Junta de la Confraria dels Sants Màrtirs, Maria Teresa Prats i Brasó, va iniciar les intervencions amb una relació de fets que en justificaven plenament l'acte: apunts biogràfics, referències a la seva obra i la relació de Mn. Mas amb Vilassar de Dalt, i d'una manera molt especial, de la seva devoció als Sants Màrtirs.
A continuació reproduim el text que va llegir:

PARAULES PER A L’ACTE DE DIGNIFICACIÓ DEL NÍNXOL DEL
MN. JOSEP MAS I DOMÈNECH - 16 DE MAIG DEL 2010


Sr. Alcalde, Srs. Regidors, Sr. Rector, Mn. Àngel, Junta de la Confraria, senyores i senyors.

La dignificació del nínxol on reposen les despulles de Mn. Josep Mas i Domènech ens apleguen en aquest lloc i en aquest acte, avui 16 de maig que fa 68 anys del seu traspàs. Volem agrair-ho a tots els que ho han fet possible.

La Junta de la Confraria dels Sants Màrtirs hem cregut adient de remarcar, ara i aquí, la relació que Mn. Josep Mas va tenir amb tot allò pertinent a les relíquies que venerem a Vilassar des del 1623, i a la seva gran dedicació per difondre i enaltir aquesta veneració.
– Mn. Josep Mas neix el 1860 a Sant Mateu. En el part mor la seva mare i ell es cria a la Cisa amb els avis, oncles i tietes. Els vuit anys ve a viure a Vilassar. Quan en té onze i dotze fa d’escolà a la nostra parròquia i ben segur que coneix els Sants Màrtirs, de forma genèrica com a vilassarenc i de forma més propera com a persona al servei de l’església parroquial.
– És ordenat sacerdot el 1886 i exerceix el ministeri pastoral a diverses parròquies com a vicari i com a rector, fins que l’any 1900 guanya el càrrec d’arxiver de la catedral de Barcelona i passa a ser-ne beneficiat. Poc després serà nomenat també Prior de la Casa dels Infants Òrfens de Barcelona.
– Des de l’arxiu de la catedral engega una gran tasca de divulgació històrica i ben aviat escriu una breu «Nota històrica dels Sants Màrtirs» que estampa en uns goigs editats el 1904, que sufraga ell mateix. Però a més dels aspectes històrics, es preocupa també de la conservació de l’antiga arqueta-reliquiari dels Sants Màrtirs, coneguda com «el Bagulet», i el mateix any encarrega i sufraga la construcció d’una artística urna protectora.
– El 1908 escriu, edita i sufraga la gran Nota Històrica de les Relíquies dels Sants Màrtirs de Vilassar de Dalt, obra cabdal durant moltes dècades per al coneixement de les coses relacionades amb les relíquies.
– Més endavant, també a càrrec seu, fa restaurar la pintura i els daurats del gran retaule-reliquiari dels Sants Màrtirs, segurament com a preparació del III Centenari que s'esdevindria uns anys després.
– El 1923 participa activament en la preparació i la celebració del III Centenari del trasllat de les Relíquies dels Sants Màrtirs de Càller a Vilassar 1623-1923, i totes les dades històriques publicades en ocasió d’aquella efemèride surten de la seva ploma.
– El 1924, com a delegat del bisbe de Barcelona, porta a terme la reautenticació de l’antic retaule-reliquiari dels Sants Màrtirs.
– Mn. Josep Mas fins i tot s’havia fet un petit reliquiari personal dels Sants Màrtirs, que segurament el va acompanyar fins a la seva mort, esdevinguda, com ja hem dit, avui fa seixanta-vuit anys.

En aquest Any Sacerdotal 2009-2010 convocat pel Papa, també ens ha semblat adient de fer memòria de Mn. Josep Mas i Domènech perquè la seva vida i la seva obra van molt més enllà de la relació amb els Sants Màrtirs ja que va ser un bon exemple de sacerdot lliurat al seu ministeri.
– Fou un prevere, un sacerdot, d’ascendència humil i de vida humil.
– Fou un bon pastor de les parròquies on va ser destinat, amb algunes de les quals encara tenia relació molts anys després d’exercir-hi la seva activitat pastoral.
– Fou un arxiver de la Seu de Barcelona dels que han deixat profunda petjada del seu pas per aquella institució.
– Fou un gran recopilador i divulgador de la història, i la seva tasca i la seva obra encara avui són objecte de consulta pels experts.
– Fou un home del poble i el seu despreniment el van fer ser estimat de tothom, fins i tot durant la persecució religiosa esdevinguda amb la guerra del 1936-1939.
– Fou un vilassarenc d’adopció enamorat de Vilassar i dels Sants Màrtirs.

Avui que en fem memòria en aquest senzill acte, us convido a seguir el seu exemple i que el nostre comportament, les nostres actituds i la nostra estima per Vilassar i els Sants Màrtirs s’assemblin una mica a les que en vida va tenir Mn. Josep Mas i Domènech.
Al cel sigui.