PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04divendres, 1 d’octubre de 2010

Mes del Sant Rosari

Comencem el mes d'octubre tradicionalment dedicat al Sant Rosari. Posem, tot seguit, un video fet per unes noies que, de manera senzilla, ens mostren una de les dimensions del res del Sant Rosari. Quan el resem posem en cada misteri les intencions que creiem importants perquè la Mare de Déu intercedeixi per elles davant Déu. En aquest video, de manera gràfica, ens mostra diferents motius que tenim per pregar i, segur que nosaltres en tindrem moltes més...

dimecres, 29 de setembre de 2010

Full parroquial nº 54 26-09-10-A


                       La Caritat
El Senyor ens explica avui una paràbola d’un ric i el pobre Llàtzer. Veiem en aquesta narració la radical diferència entre un i l’altre. El ric té de sobres i es passa la vida celebrant festes esplèndides. El pobre no tenia ni per menjar i estava malalt, s’estava estirat vora el seu portal amb el cos nafrat. L’home ric, centrat en el seu propi gaudir, no veia que a prop seu hi havia una persona morint-se de gana. El seu egoisme i el seu voler passar-ho bé li impedia mirar al voltant seu  per descobrir les necessitats dels altres. Una vida basada en la recerca única del benestar aquí en la terra, va encerclant cada cop més a la persona a un profund egoisme. Aquesta manera de viure dificulta la trobada amb Déu i  afebleix la dimensió espiritual de l’home, com diu Sant Pau; L’home natural no admet les coses de l’Esperit de Déu: per a ell són una niciesa i no les pot conèixer, perquè s’han de jutjar espiritualment.(1Co2,14)
Quan el ric mor descobreix que l’infern és veritat i ja no hi ha possibilitat de tornar enrere. En un altre fragment Sant Pau ens explica el resultat de la vida viscuda tot renunciant a la dimensió espiritual de l’home: Així, doncs, germans, no ens devem pas a la carn, que hàgim de viure segons la carn. Perquè, si viviu segons la carn, haureu de morir; però, si amb l’esperit feu morir les obres del cos, viureu.
El tracte amb Nostre Senyor ens permet anar vivint cada cop més segons l’espe-
rit.  Els sagraments ens donen la força de Déu per a no viure sotmesos a les passions del cos i a les temptacions del món. Amb la llibertat que dóna Déu ens permet sortir de nosaltres mateixos per poder mirar el sofriment de l’altre i llavors actuar. Amb la fe, veiem en el  que pateix, la imatge de Jesucrist sofrent que espera el nostre ajut. La nostra fe per que sigui veritable ha d’anar acompanyada d’obres de caritat vers els altres i especialment, els més necessitats. La caritat és la virtut teologal més important essent el testimoni del cristià en el món. Com ens diu Sant Joan en la seva primera carta: Estimats, estimeu-vos mútuament, perquè l’amor ve de Déu, i tot aquell qui estima ha nascut de Déu.
Mn. Jordi, rector.

Full parroquial nº 54 26-09-10-B


Visita del Sant Pare aBarcelona
El Papa Benet XVI arribarà  a Barcelona procedent de   Santiago de Compostel·la el dissabte, 6 de novembre. L’Endemà, el diumenge 7, dedicarà l’església i l’altar de la Sagrada Família, i resarà l’Àngelus a la façana del Naixement. Després de dinar a l’Arquebisbat amb l’episcopat, el Sant Pare visitarà l’Institut Nen deDéu, una obra beneficosocial de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors dedicada a l’assistència de joves amb síndrome de Down i altres discapacitats. Tot seguit, Benet XVI tornarà a Roma.
Durant el matí del diumenge no hi haurà misses pel matí, segons ha decretat el Sr. Cardenal , el 14 de juliol de 2010.
Per la tarda sí que hi haurà Missa a les 8 del vespre. Els feligresos que no vagin a la Missa amb el Sant Pare a Barcelona, tindran Missa a la Parròquia, el dissabte 6 i el diumenge 7,  ambdues a les 8 del vespre.

DES DE LA PARRÒQUIA ORGANITZEM UN AUTOCAR PER PODER ANAR A LA MISSA AMB EL SANT PARE. CAL APUNTAR-SE DINS L’HO RARI DE DESPATX. TINDREM UN LLOC AMB CADIRA A LA PLAÇA DE LA SAGRADA FAMÍLIA ON HI HAURÀ INSTAL.LADES PANTALLES PER SEGUIR AMB DETALL LA CELEBRACIÓ.   DATA  LÍMIT   PER APUNTAR-SE: EL DIMARTS 19 D’OCTUBRE.

Virgen de las Maravillas
Domingo, 3 de octubre a las 12:30  celebraremos la Fiesta de la Virgen de las Maravillas. El acto será en Can Rafart.
A las 12:30 celebración de la Santa Misa en honor de la Virgen de las Maravillas.
Seguidamente comeremos: arroz con conejo.

Para comprar los tiquets pueden ir a la pa-rroquia  durante el despacho parroquial; el martes de 5:30 a 7:30 y el viernes de 8:30 a 9:30 de la tarde. También se venderán tiquets en Can Rafart poco antes de empezar la celebración de la Santa Misa.
El precio es de 4 el arroz y 1,5 la bebida.

La Missa de 2/4 de 12 del migdia del diumenge 3 d’octubre passa a 2/4 d’1 a Can Rafart .

Confirmacions
El dissabte 2 d’octubre tindrem la celebració de la confirmació  dins de la Missa de les 8 del Vespre. La celebració serà  presidida pel Sr. Vicari Episcopal Mn. Segimon Garcia

Celebració de 50 anys de sacerdoci de Mn. Joaquim Vives
El diumenge 10 d’octubre  la Missa de 2/4 de 12 del migdia serà presidida per Mn. Joaquim Vives per celebrar amb nosaltres els seu 50 aniversari d’ordenació sacerdotal. En acabar la celebració li oferirem un obsequi en motiu d'agraïment dels seus anys de servei a la nostra parròquia. Els que  ho desitgeu podeu col·laborar fent un donatiu a  can Baylach. També farem una arrossada havent acabat la celebració. Els tiquets pel dinar els podeu adquirir també a can Baylach.

Nou llibre de Mn. Joaquim Vives. “Pètals del meu cor”
El preu és de 15 amb el regal d’un altre llibre anterior de Mn. Joaquim. Podeu adquirir-lo dirigint-vos a la Rosa Mestres.

Càritas parroquial
Oli, llet desnatada i semi, llenties, mongetes i cigrons, conserves(tonyina, sardines, tomàquet,)
Gràcies per la vostra col·laboració!
Reunions de la setmana:
Dilluns 27, a 2/4 de 10 del vespre,  pares
1er. Comunió.
Dimecres 29, a 2/4 de 10 del vespre, pares 2n. Comunió.
Dijous 30, a 2/9 del vespre, reunió  d'economia.

Confraria de la Mare de Déu del Roser:
Comença el mes d’octubre tradicionalment dedicat al res del Sant Rosari.
 A partir del dilluns 4 i durant tot el mes d’octubre, resarem el Rosari a 2/4 de 7 de la tarda i tot seguit Missa a les 7. Dijous 7 d’octubre, dia de la Mare de Déu del Roser. resarem el Rosari amb una breu meditació dels misteris, començarem a ¼ de 7 i a les 7 de la tarda Missa.
El dissabte 30 d’octubre després del res de Rosari, a la Missa de 8 del vespre intenció per tots els difunts de l’any de la Confraria del Roser.


Full parroquial nº 54 26-09-10-C


D’aquests dies
 La Massa presenta la nova secció de muntanya. Divendres al vespre, el                  Centre Vilassarenc La Massa va presentar una nova secció, que és una oferta interessant oberta a tot el poble, a tots els vilassarencis: la secció de Muntanya, que pretén alglutinar, coordinar i impulsar excursions, sortides a la montanya a diferents nivells, segons les edats, preparació i il·lusions de la gent que s’hi incorpori i interessi.
La secció de Muntanya es una invitació a l’excursionisme que ve a omplir un buit existent actualment al nostre poble, de llarga tradició muntanyenca, i en la que hi mancava una entitat que l’aglutini i dinamitzi.
La nova secció es presentà a la sala   d’exposicions en el marc d’una exposició de fotografies, totes de montanya i fetes per aficiontats de Vilassar. I , després al Museu es projectà la pel·lícula “Everest, del mar al cim” que narra la festa de pujar al cim més alt del món i és Premi del Festival de Cinema de Montanya de Torelló.

Visita a la Capella de la Mare de Deú dels Dolors. Dissabte al matí, una quarantena de vilassarencs, visitàrem la basílica de Santa Maria de Mataró, dedicant especial atenció a la Capella de la Mare de Déu dels Dolors, a l’altar del Roser, bella mostra del barroc salomònica a la nostra comarca, i la capella dedicada a l’abat Mossèn Josep Samsó, extarodinari “pastor” de Santa Maria , màrtir del juliol del 1936, i beatificat recentment.
La capella dels Dolors la féu construir la Congregació dels Dolors a finals del segle XVII i és decorada i pintada en la seva totalitat per Antoni Viladomat, el pintor més important del barroc català. L’iconografia de les pintures són una il·lustració de la corona dolorosa de la Mare de Déu i el Viacrucis, i a la Sala de les Juntes es glorifica la Mare de Déu en la seva Assumpció.
La visita comentada per en Xavier, jove col·laborador, assidu a la parròquia i estudiós de l’art, ens valorà i destacà la importància de la Capella, fruit de la religiositat i influència de la parròquia i de les devocions a Jesús Nostre Senyor, la Mare de Déu i els Sants en la societat d’aquell temps, quan del bressol a la tomba, la Parròquia amb les seves celebracions,
devocions i ritus articulava la vida individual, familiar i col·lectiva de la gent d’aquell temps. Gremis, associacions i confraries també hi ajudaven. A Mataró, Vilassar i totes les parròquies del Maresme, les confraries tingueren força importància i llargs anys d’esplendor i aixecaren capelles com aquesta dels Dolors que dissabte visitàrem, i la dels Sants Màrtirs aquí Vilassar.
Aprofitàrem la visita per fer plegats, allà la capella, una senzilla pregària a la Mare de Déu. Al llarg de la visita ens saludà i acompanyà Mn. Joan Barat, rector de Santa Maria i , al final del recorregut i a “l’Hort del Rector”, un magnífic pati de l’església de Santa Maria, compartírem quatre patates i un refresc.
Una excursió organitzada per la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, d’aquí Vilassar i la Parròquia, que va anar molt bé i fou interessant.

De l’Aplec de Sant Mateu. Diumenge amb un matí serè, fresquet i assolellat que convidava a caminar, varem pujar fins a muntanya, fins a Sant Mateu per celebrar-hi el 38è aplec de germanor de l’ermita de Sant Mateu.
A les 10 del matí , Mn. Colomer celebrà una missa allà l’ermita. Acabada la missa compartírem esmorzar de pa amb tomàquet i després, plegats ballàrem allà l’era unes sardanes amb les cobles “Premià” i “Ciutat de Mataró”.
Molta gent dels pobles veïns i de la rodalia pujà diumenge al llarg de tot el matí, a Sant Mateu per gaudir de la muntanya i de la festa, que fou senzilla però tanmateix molt bonica. La missa ens reuní en la menuda capella, i l’esmorzar i la ballada de sardanes, en aquell entorn tan bell de Sant Mateu, que presideix l’antiquíssima capella dels segles X-XI, que corona l’espai natural de la Conrreria-Sant Mateu-Céllecs i que forma part del sector central i de la Serralada Litoral de Marina, gaudeix des del 1992 de la protecció d’Espai d’Interès Natural.

De la Festa de la Creu. També diumenge a la tarda celebràrem la Festa de la Creu, allà a la capelleta del “Cristo”, situada a la un temps concorreguda Riera de Targa i al peu del Camí del Mig, allà al Pla de Vilassar.La festa aplega cada any molta gent de les parròquies veïnes i també del Pla de Vilassar, per celebrar aquesta pietosa trobada entorn de la capelleta, i centrada en la Creu i els valors cristians. Enguany, la presència de les autoritats, alcaldes de les poblacions veïnes, donava encara més relleu a la festa, la “fraternal i devota cita de cinc pobles cara el mar...”
Després de la missa, en un recinte proper, es celebrà una festa popular, amb recitat de poesia i balls coneguts. Una festa que organitza la família de la Pepeta del Molí i un grapat de veïns del Pla de Vilassar, amb el suport dels ajuntaments, veïns i empreses de l’entorn, contentes de poder celebrar l’anual devota cita al Sant Crist del Pla, el nostre tutelar...

Xavier Vilà.