PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04divendres, 28 de gener de 2011

Festa de Sant Antoni Abat 17-1-2010

Primer grup de fotos del dia de la festa de Sant Antoni Abat.Segon grup de fotos del dia de la festa de Sant Antoni Abat.

full 71 23-1-11 III Diumenge durant l'any-A

8 temes pels 8 dies de pregària per la unitat dels cristians (1ª part)

(Del document que ha editat la Comissió Interdiocesana d'Ecumenisme i Relacions Interreligioses de Catalunya i les Illes)

El primer dia, dimarts 18: situa els orígens de l’Església mare de Jerusalem i en mostra clarament la continuïtat amb l’Església estesa avui per tot el món. Recorda els seu primer coratge, donant valerosament testimoni de la veritat, com avui ho hem de fer nosaltres per la justícia tant a Jerusalem com a la resta del món.

El segon dia, dimecres 19: recorda que la primera comunitat reunida durant els dies de la Pentecosta era formada per gent d’origen molt divers, com es constata també, avui, a l’Església de Jerusalem, gent d’una gran diversitat de tradicions cristianes; cal respondre, doncs, al repte d’aprofundir la unitat visible a través de mitjans que tinguin en compte, d’un costat, les nostres diferències i , de l’altre, les nostres tradicions.

El tercer dia, dijous 20: centra l’atenció en l’aspecte més fonamental de la unitat: la Paraula de Déu comunicada per l’ensenyament dels apòstol. L’Església de Jerusalem ens recorda que, siguin quines siguin les nostres divisions, aquest ensenyament ens demana d’escarrassar-nos amb amor els uns pels altres, fidels a l’únic cos que és l’Església.

El quart dia, divendres 21: insisteix sobre el compartir com a expressió segona de la unitat. Seguint la manera de fer dels primers cristians, que ho posaven tot en comú. L’Església de Jerusalem invita tots els seus germans i germanes de l’Església a compartir els seus béns i les seves atencions amb la joia d’un cor ben generós per tal que ningú no passi necessitat.

Cinquè dia, dissabte 22: ens mostra el tercer aspecte de la unitat: la fracció del pa, que ens reuneix tots en l’esperança. La nostra unitat se situa més enllà de la santa comunió; ha de comportar una actitud correcta pel que concerneix la vida moral, la persona humana i la comunitat en conjunt. L’Església de Jerusalem invita els cristians a unir-se en “la fracció del pa”, car una Església dividida mai no podrà expressar-se amb autoritat sobre qüestions de justícia i de pau.

full 71 23-1-11 III Diumenge durant l'any-B

L’obra de Déu en nosaltres
(Anècdota)
En una granja hi vivia un avi amb el seu jove net, cada dia molt dematí l’avi llegia la Bíblia. El seu net volia ser com ell, intentava imitar-lo sempre, un dia li pregunta: “ Avi jo intento llegir la Bíblia, m’agrada, però no l’entenc. Quin profit en trec de llegir-la? El seu avi silenciosament deixar de posar carbó a l’estufa i li digué: “baixa el cistell del carbó al riu i porta’l ple d’aigua”; el noi obeí però tota l’aigua s’havia sortit del cistell abans de tornar a casa. Somrient li digué: “Tindràs que moure’t més ràpid la propera vegada”; ell corregué més ràpid però el cistell tornava a estar vuit abans d’arribar, llavors el noi digué que era impossible portar un cistell i agafà una galleda, però el seu avi li digué que no volia una galleda d’aigua sinó un cistell. I li digué: Tu ho pots fer! Encara que sabia que era inútil tornà a obeir, però tornà a casa sense aigua, el noi digué: És inútil!, perquè penses que és inútil? Li preguntà el seu avi. Mira-hi dins! Veient el seu interior comprengué per primer cop que tenia una cosa diferent, no tenia el fons brut pel carbó sinó que estava net. Aquesta és lobra de Déu en les nostres vides ens transforma des de dins lentament fins convertir-nos en fills seus.

Càritas parroquial
Oli, llet desnatada i semi, llenties, mongetes i cigrons, conserves(tonyina, sardines, tomàquet,)
Gràcies per la vostra col·laboracióSetmana de pregària per la unitat dels cristians:
 Del dimarts 18 , al dimarts 25 de gener
«Tots eren constants a escoltar l’ensenyament dels apòstols i a viure en comunió fraterna, a partir el pa i a assistir a les pregàries» (Ac 2, 42)

Nou consell pastoral
Després d’un temps de reflexió tornem a tenir consell pastoral. Hi ha una renovació de persones de la nostra comunitat, tanmateix, voldria que amb el temps hi hagués una rotació de diferents feligresos per així anar comunicant la seva idea i manera de veure les coses. El nou consell pastoral està format per: Paquita Cervera, Mª Teresa Prats, Oscar Marco, Francesc Gordi, Montse Babot, Francesc Ninet. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Beatificació de Joan Pau II
El Papa Benet XVI ha firmat el decret de reconeixement d’un Miracle atribuït a la intercessió del Venerable Servent de Déu Joan Pau II. Tanmateix ha fixat la data de beatificació, que tindrà lloc al Vaticà el diumenge 1 de maig, II Diumenge de Pasqua i festa de la Divina Misericòrdia. El Sant Pare Joan Pau II va morir la vigília d’aquesta festa litúrgica de l’any 2005.


Fulls relligats
Els que desitgeu relligar els fulls de l’any 2010, ja podeu passar els dimarts o els divendres dins l’horari de despatx.

Nou grup de Confirmació
Iniciem un nou grup per la preparació dels nens i nenes que desitgin ser confirmats.
L’horari serà cada dimarts d´ 1/4 de 7 a 1/4 de 8 , i començarem el proper dimarts dia 25.
Tots els que volgueu venir, us esperarem a la sala Sant Genís

Reunions de la setmana

Pares de 1er de comunió, el dilluns 24, a 2/4 de 10 del vespre.
Pares de 2on de comunió, el dimecres 26, a 2/4 de 10 del vespre.
Curset prematrimonial, el divendres 28, a les 9 del vespre (últim dia).

Difunts de la setmana
Irene Pons Mora, el 14 de gener als 83 anys. Descansi en la pau del Senyor.

full 71 23-1-11 III Diumenge durant l'any-C

D’aquests dies:

De la Festa de Sant Antoni Abad. Dilluns 17 de gener varem celebrar Sant Antoni, un Sant molt estimat per la pagesia i una festa molt maca a Vilassar. Una festa tradicional, molt popular seguida i viscuda per la població. Una festa centrada en Sant Antoni i que començà de bon matí amb la benedicció dels típics panets a l’església Parroquial, la que seguí la festiva salutació de l’orquestra La Principal de la Bisbal, les autoritats, comissió i poble de Vilassar. Després d’esmorzar l’abanderat i la comissió amb l’acompanyament de l’orquestra va anar fins a Can Lota a buscar la bandera de Sant Antoni, que aquests dies presideix el balcó del vell casal. Després de saludar la família i fer una mica de ressopó al so de la música, la comitiva ara ja amb la bandera pujà fins la plaça i cap a l’església per a la celebració de la missa en honor del Sant. Una missa que és com un ofici de festa major, amb l’acompanyament de l’orquestra i cantada pels mateixos músics. Acabada la missa anàrem enguany cap a Can Rafart, on s’hi reuniren les cavalleries i d’allà retornàrem cap a l’església, ara amb les cavalleries per iniciar els típics Tres Tombs, amb la plaça i carreres plens a vesar de gent, amb una seixantena de cavalls i també de bestiar domèstic, sobretot gossos. I així celebràrem els populars Tres Tombs. Després de dinar l’esperat cafè-concert de l’orquestra La Principal de la Bisbal al cafè de La Massa, amb un repertori de música catalana alegre i animada que satisféu a tothom. I cap al vespres a la sala de la Massa gran concert, ara ja de comiat per La Principal de la Bisbal , una orquestra que ens anima la festa des de fa 48 anys seguits. Amb uns músics que coneixen la festa i coneixen la gent, són molt bons, amb ells i la seva música que ens acompanya al llarg de tot el dia, la festa de Sant Antoni agafa un to festiu i un nivell excepcional. Enguany la capitana de bandera era la Etna Moreno i l’abanderat estava format per Gemma Cuenca, Pau Cuenca i Ramon Tarruella.

La festa és tractada amb cura per la comissió organitzadora i seguida amb interès per tota la població, i així dilluns amb Sant Antoni , aquí a Vilassar, visquérem i gaudírem plegats un any més d’una gran festa. Una festa que com diuen els goigs en lloança a Sant Antoni: “ Vilassar ple d’alegria en tot temps us a aclamat, sigueu sempre el nostre guia, Sant Antoni ben amat”.

Noticies de l’arxiprestat. Dimarts a El Masnou ens trobàrem representants de les diferents parròquies amb els preveres per anar avançant en la pastoral de conjunt al nostre arxiprestat. La reunió de dimarts es va centrar en la immigració, un 14% de mitjana en els nostres pobles , i en un total de 511 persones empadronades a Vilassar i procedents de 50 països diferents. La problemàtica social, laboral humana i religiosa de la immigració és molt complexa i difícil, i més en moment de forta crisi econòmica como la que patim al nostre país en aquest moment. Dimarts parlàrem dels gestos de solidaritat que tenim amb ells, sobretot de l’ajuda solidaria que els hi arriba a través de Càritas, però més enllà d’aquesta aportació i ajuda, ens preguntàrem per la relacions que hi tenim, i si no podríem fer quelcom més. Tot i que la situació s’assembla a tot arreu, val a dir que hi ha fortes diferències entre els nostre pobles i les comunitats parroquials. Som conscients del situació i anem fent.

Xavier Vilà

full 70 16-1-11 II Diumenge durant l'any-A

Homilia del Cardenal Lluís Martínez Sistach, en la celebració d’acció de gràcies per la Visita del Sant Pare i del Dia de la Família i de la Vida.

Basílica de la Sagrada Família, dissabte 18 de desembre 2010
(Tercera part)
La família de Natzaret i les famílies cristianes

A l’Àngelus, el Papa va reafirmar "la dignitat i el valor primordial del matrimoni i la família, esperança de la humanitat, en la qual la vida humana troba acollida, des de la seva concepció al seu declivi natural". I en l'homilia de la missa de la dedicació havia advocat "per adequades mesures econòmiques i socials perquè la dona trobi a la llar i a la feina la seva plena realització; perquè l'home i la dona que contrauen matrimoni i formen una família siguin decididament recolzats per l'Estat; perquè es defensi la vida dels fills com a sagrada i inviolable des del moment de la seva concepció; perquè la natalitat sigui dignificada, valorada i recolzada jurídicament, socialment i legislativament. Per això, l'Església s'oposa a totes les formes de negació de la vida humana i dóna suport a tot el que promogui l'ordre natural en l'àmbit de la institució familiar ".

El matrimoni és la íntima comunitat de vida i d’amor entre un  home i una dona oberta a la vida. La família, fonamentada en el matrimoni, és una autèntica església domèstica on els seus membres donen culte i lloança a Déu en els seus cors compartint la vida i l’amor. És, també, la primera escola per a la formació dels fills en la fe, les virtuts humanes i cristianes i el compromís social. Amb raó el Concili Vaticà II ha pogut dir que “el benestar de la persona i de la societat humana i cristiana està estretament lligat amb una feliç situació de la comunitat conjugal i familiar” (Gaudium et spes, 47).

Benet XVI ens va regalar a la basílica de la Sagrada Família un missatge que considero que en bellesa teològica i moral està a l'alçada de la bellesa del temple d'Antoni Gaudí. Convé que el mantinguem en la nostra memòria i en el nostre esperit. El Papa, passant de la família a la comunitat de l'Església, afegia que "ens ha ensenyat que tota l'Església, escoltant i complint la seva Paraula, es converteix en la seva Família". Molt hem d'aprendre d'aquesta visió de l'Església. Però de l'Església el Papa Benet XVI no dubtava a passar a la societat sencera fent una proposta, no pas una imposició: "I, encara més, ens ha encomanat ser llavor de fraternitat que, sembrada en els cors, encoratgi l'esperança". El Papa sap que l'esperança és una gran necessitat de la nostra humanitat actual.

Avui amb la celebració de l’Eucaristia preguem per la vida humana des del seu inici fins a la mort natural. Aquest el dret fonamental més important. L’Església ha defensat sempre la vida del que ha de néixer i la societat manifesta el seu grau d’humanització en el respecte que té a la vida humana. La presència del Sant Pare a l’Obra del Nen Déu fou una manifestació del valor que dóna a la vida humana sense o amb minusvalideses i el compromís que l’Església i els cristians hem d’assumir per ajudar a les dones embarassades perquè no es vegin encaminades o obligades per circumstàncies adverses a recórrer a l’avortament. El Papa va afirmar que “és imprescindible que els nous desenvolupaments tecnològics en el camp mèdic mai no vagin en detriment del respecte a la vida i a la dignitat humana, de manera que aquells que pateixen malalties o minusvalideses físiques o psíquiques puguin rebre sempre aquell amor i aquelles atencions que els facin sentir valorats com a persones en les seves necessitats concretes”.

de successor de sant Pere, hem de créixer en l’amor a Déu i als germans i hem de treballar amb generositat en la nova evangelització de la nostra societat.

full 70 16-1-11 II Diumenge durant l'any-B

DILLUNS, DIA 17 DE GENER

Sant Antoni Abat
 A LES 9 DEL MATÍ a l’Església Parroquial: Davant la imatge de Sant Antoni Abat, benedicció senzilla de panets.

Seguidament:
Repicada de campanes anunciant la festa. A continuació la Comissió de Sant Antoni acompanyada per la Cobla-Orquesta Internacional La Principal de la Bisbal es dirigirà a la Casa de la Vila per saludar les autoritats i al veïnat.

A 2/4 D’ 11 DEL MATÍ
Ofici solemne celebrat pel nostre rector Mn. Jordi Gutiérrez Bassa amb acompanyament de l'orquestra, a honor i glòria de Sant Antoni Abat i en memòria dels qui en vida foren col·laboradors de la festa. Veneració de la relíquia i cant dels goigs.

A LA 1 DEL MIGDIA
A la Plaça de la Vila, Solemne Benedicció. Seguidament s’efectuaran els tradicionals i típics tres tombs.
(La Missa de 7 de la tarda queda suprimida)

Breu biografia de Sant Antoni Abat
Sant Antoni va néixer a Egipte cap l’any 250. Se l’anomena “Abat” perquè va ser pare fundador i mestre de monjos. Quan ell tenia 20 anys els seus pares van morir. Distribuí els seus béns entre els pobres i es va retirà a la solitud del desert, on començà a portar una vida de penitència i pregària. Va tenir molts deixebles, va fundar monestirs, i patí molt per l’Església, animant els creients a ser valents davant la persecució de l’emperador Dioclecià. Moltes persones l’anaven a trobar per escoltar els seus consells i aprendre com es pot arribar a ser sant. Va ser molt conegut i estimat en el seu temps. Morí el 17 de gener de l’any 356 (dia de la festa).

Va anar adquirint fama de traumaturg, de persona que curava malalties. La tradició parla de les serps del desert, que ell foragitava amb pregària i autoritat. Fins i tot la tradició més llegendària parla d’un dia que tot predicant, una truja se li va acostar amb un garrinet a la boca, i el va deixar als seus peus perquè el curés: tenia una poteta trencada i no podia caminar. Sant Antoni el va beneir, i a l’instant quedà curat. El garrinet, ple d'agraïment, va demanar permís a la mare i va ser sempre la seva companyia inseparable. Quan el sant va morir en la soledat del desert –diu la llegenda- el garrinet (ja gran) el va enterrar. Ningú va saber mai on estava enterrat el seu cos, perquè era tanta la virtut i la fama de Sant Antoni, que no volia honors de sant ni després de mort, i que ningú sapigués mai on era la seva sepultura. El garrinet va ser el seu gran amic, company i “aliat” fidel. Per això ens l’imaginem sempre amb el porquet als peus.

Des de molt antic, es va estendre la devoció a Sant Antoni per demanar allunyar de la pagesia les pestes que atacaven els animals domèstics. Val la pena de dir que fins no fa gaire, l’animal domèstic era un element normalment necessari per “guanyar-se les garrofes”: porcs, gossos, gallines, ànecs cavalls, bous… i s’ha anat estenent a altres animals de companyia. Més recentment, va néixer el costum que els pagesos es posaven d’acord per engreixar un porc durant tot l’any, i per Sant Antoni, el 17 de gener, el mataven i el repartien entre els pobres.Fulls relligats
A partir de la setmana que ve, els que desitgeu relligar els fulls de l’any 2010, ja podeu passar els dimarts o els divendres dins l’horari de despatx.
Missa per la Mercè Porcel
El 4 de febrer del 2010 va morir la Mercè Porcell i Vives, viuda d’Albert Bastardes i Parera. El proper diumenge 23 de gener, la Missa de 8 del vespre s’oferirà pel seu etern descans.Càritas parroquial
 Oli, llet desnatada i semi, llenties, mongetes i cigrons, conserves(tonyina, sardines, tomàquet,)

Gràcies per la vostra col·laboracióFesta de Sant Sebastià
 Dijous vinent, dia 20:

· a 2/4 de 8 del matí, a l’església parroquial, invocació al sant i benedicció dels panets.

·A 2/4 de 5 de la tarda, celebració de l’Eucaristia, veneració de la relíquia i cant dels goigs.

La Missa de 7 de la tarda d’aquest dia queda suprimida.


Setmana de pregària per la unitat dels cristians:
Del dimarts 18 , al dimarts 25 de gener

«Tots eren constants a escoltar l’ensenyament dels apòstols i a viure en comunió fraterna, a partir el pa i a assistir a les pregàries» (Ac 2, 42)

Reunions de la setmana
 Catequesi de 1º de comunió, el dilluns 17 a ¾ de 8.
Consell Arxiprestal, el dimarts 18 a 2/4 de 10 del vespre.
Arxiprestal de capellans, el dimecres 19 a les 12 del migdia a Cabrera de Mar.
Curset prematrimonial, el divendres 21 a les 9 de vespre.

Difunts de la setmana

Josep Ribas Serradell, el 8 de gener als 77 anys. Descansi en pau.

full 70 16-1-11 II Diumenge durant l'any-C

D’aquests dies:

De la Nadala dels Pons Prats. Un any més, i ja van tretze, Joan Pons i Maria Teresa Prats ens feliciten per Nadal tot fent-nos arribar un treball de divulgació astronòmica, que enguany dediquen a parlar dels asteroides, els cometes, els meteorits etc...
Un treball fet amb cura, que per primera vegada ens arriba a través del correu electrònic, per informar-nos de tots ells.
Aquest treball ens situa de nou en l’univers i ens recorda que petits com som, vivim en un planeta situat als afores d’una galàxia modesta. És en aquests espai sideral que hi vivim nosaltres, talment com a espurnes irrisòries comparades amb la immensitat de l’univers. La nostra història és bella i única, però cal tenir la saviesa de no oblidar mai d’on venim què som i on anem.
En Joan i la Maria Teresa amb la seva Nadala ens parlen de l’espai, i ens fan mirar en l’aire, i observa el cel, el sol, la lluna i les estrelles, i mirant el cel ens veiem petits, ens sabem petits i habitants d’un planeta situat en un espai immens. Situats en l’univers ens sentim hereu d’una bella història, ens sentim el centre del món entorn del qual giren totes les coses. Encara que som conscients, això si, que vivim en un planeta singular que anomenem Terra. Aquí en aquest punt, en aquest món hi som nosaltres, hi vivim tots nosaltres... Extraordinari i encara inabastable per la ment humana l’ immensitat d’aquest univers que ens acull.
Concert de la Coral Xic Estel. Diumenge a migdia l’Aula Municipal de Música ens oferí l’habitual Concert de Reis a l’Església parroquial. Els menuts de la Xic Estel ens oferiren un seguit de cançons, nadales i cants espirituals que ens parlaren de la bellesa del Nadal i també de la bellesa de la natura. Els més grans també ens oferiren peces al piano i al violí.
De Pessebres i Fanalets. Després del Concert de la Coral parlàrem també dels pessebres i dels fanalets dels Reis. Tot un reconeixement a l’esforç i l’ofici dels nostres pessebristes, les persones com en Cruz Carbonell, Florenci Serra, Elisenda Gedea, Josep Font, Antoni Mas i altres que, any rere any, fan per Nadal magnífics pessebres evocant paisatges coneguts i poblets en ambients nadalencs en els que hi neix el Nen Jesús. També comentant de passada el pessebre monumental de Can Banús, tota una escola de pessebrisme a Vilassar. Molt bonics els pessebres dels grans, tendres i imaginatius, i també preciosos els pessebres de la mainada, que amb els elements propis de cada casa i molta imaginació, amb cotó fluix, paper de plata i una mica de suro i molsa fan ben viu el missatge de Nadal a casa nostra.
També diumenge vàrem fer un reconeixement als nombrosos fanalets que varen portar els infants en anar a rebre i acollir els Reis el dia 5 de gener, que n’hi havia molts i eren molt bonics.

Xavier Vilà