PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dijous, 17 de febrer de 2011

full 74 13-2-2011 VI Durant l'any-A

Arxiprestats de Badalona- Gramenet- La Cisa- Mataró

Projecte de MANS UNIDES
Rehabilitació d’una escola d’educació infantil:
Construcció d’un bloc amb 6 aules i serveis diversos

 El projecte es localitza al poble Ljio, una zona remota de l’Estat de Oyo, gairebé a la frontera amb el Benín. Ljio pateix d’un notori aïllament; tot el que es necessita cal portar-lo de la població més propera, Igan (8.710 habitants), a gairebé hora i mitja.

La major part de la població es dedica a una agricultura de subsistència mancada de recursos i d’escassa productivitat. Són majoritàriament d’ètnia loruba. És un poble actiu i molt receptiu. La congregació de les Germanes de Sant Lluís és present en aquesta zona des de 1988. van començar obrint un centre mèdic.

Posteriorment, el 1992, van posar en marxa un centre de formació professional i el 2004 van obrir una escola de primària i infantil. Van decidir fer-ho en adonar-se que els nens i nenes que anaven a l’escola pública de primària acabaven sense saber llegir ni escriure. Els que passaven a secundària no eren capaços d’expressar-se en anglès.

A més de les vagues freqüents, a les escoles públiques no hi ha cap supervisió: com està tan allunyada de la capital regional, els mestres arriben el dimarts i tornen a casa el dijous. En l’actualitat hi ha 173 alumnes: 51 de primària i 122 d’infantil. Estan repartits en dues zones situades a certa distància una de l’altra: un edifici nou que acull els alumnes de primària i les velles dependències del centre de formació professional on van els més petits.

Davant la manca d’instal·lacions adequades per als grups de educació infantil i la dispersió en la supervisió dels alumnes, l’associació de pares i mares d’alumnes i el consell parroquial, conscients que l’educació és una eina indispensable per a la superació de la pobresa i la marginació, van decidir elaborar aquest projecte.

Demanen la col·laboració a Mans Unides per construir un bloc nou, compost per 6 aules, un petit despatx de direcció, un magatzem i serveis higiènics. El soci local assumeix una part de les despeses de la construcció i la diòcesi aporta l’equipament necessari.

Els beneficiaris directes seran els 240 nens i nenes, d’entre 2 i5 anys d’edat, que seran escolaritzats cada any.

Pressupost........................................................................................ 45.946 euros

Responsable del Projecte: EUNICE Abiriyi

(St. Mary’s Catholic Nursey/Primary School)

full 74 13-2-2011 VI Durant l'any-B

500 anys de l’inici de la construcció de l’església gòtica de Vilassar.

Aquest any 2011 és especial per a la parròquia ja que fa 500 anys que Vilassar va iniciar la construcció de l’església gòtica.
Els treballs iniciats el 1511 s’allargaren fins el 1519, data de la seva consagració.
És en motiu d’aquesta celebració que la Parròquia de Sant Genís de Vilassar ha programat un conjunt d’activitats que relacionem a continuació:
- La darrera setmana del mes de febrer programa especial a Ràdio Vilassar de Dalt per presentar el calendari d’activitats

- 4 de març a les 20.00 h al Museu: Conferència del Dr. Pere Benito i Monclús - “Església diocesana i estructura parroquial a l'entorn de Barcelona a la Baixa Edat Mitjana (segles XIII-XV)”.

- 18 de març a les 20.00 h al Museu: Conferència del Sr. Benet Oliva i Ricós - "Redreçament al Vilassar del segle XVI. 1511-1519: Una nova església per als nous temps."

- 25 de març a les 20.00 h al Museu: Conferència del Sr. Quim Graupera i Graupera - "La renovació artística de la parròquia de Vilassar: del mobiliari litúrgic a un nou edifici parroquial (s.XIV-XVI)"

- 15 d’abril a les 20.00 h al Museu: Conferència del Sr. Josep Samon i Forgas - "Les esglésies de Vilassar: la d'abans, la d'ara i les que no es van fer (s.XVIII-XXI)"

- 29 d'abril, després de l'Ofici Solemne de la Festa Major dels Sants Màrtirs, inauguració de

l'exposició al Museu Parroquial amb la presència del Sr. Cardenal i el Sr. Rector, acompanyats dels preveres que estan i/o que han estat a la Parròquia de Sant Genís de Vilassar i pels de les parròquies veïnes que hagin vingut a Ofici, el Sr. Alcalde i les Sres. i els Srs. Regidors i la resta de les autoritats locals i tots aquells vilassarencs que vulguin assistir-hi.
Hi ha programes explicatius i amb més detalls i informació als plafons d’anuncis de la parròquia i al blog de la parròquia.Mare de Déu de Lourdes. Pregària
Immaculada Senyora i mare meva, pel gran amor que heu mostrat pels homes dignant-vos en aparèixer en una gruta tosca de Lourdes i instruint a la jove i sortosa Bernadette, os prego que ompliu el meu cor de les vostres dolceses maternals i em protegiu tots els dies de la meva vida. Així com féreu brotar en la gruta de Lourdes aquell ric manantial de cristal·lines i saludables aigües de gracia, apagueu en mi, oh Senyora!, la set per les coses terrenals i netegeu el meu esperit, per aconseguir la felicitat eterna. Amén.
Del Llibre: “Salvadme Reina de Fátima”

Mare de Déu de Medjugorje.
El nou grup d’oració, Reina de la Pau
us convida el diumenge 20 a les 6 de la tarda al Santuari de la Mare de Déu de la Cisa, a la vetlla de pregària.
Càritas parroquial

Oli, llet desnatada i semi, llenties, mongetes i cigrons, conserves(tonyina, sardines, tomàquet,)Conferència
"Ecologisme i teologia de la creació"
Com subtítol: "Fonament cristià d’una ètica sobre el medi ambient. El document Comunió i Servei" .A càrrec d’en Joaquim Solans, Catedràtic de la Uni-
versitat de Barcelona i feligrès de la nostra parròquia.
Divendres dia 18, a les 9 del vespre.

Reunions de la setmana:
Catequistes de 1er de Comunió, el dilluns 14, a ¼ de 8 del vespre.
Arxiprestal a Premiar de Mar, el dimecres 16, a les 12 del migdia.
Catequistes de 2on de Comunió, el dimecres 16, a ¼ de 8 del vespre.

Difunts de la setmana
Renzo-Emilio Casadei Pellero, el 4 de febrer als 88 anys. Al cel sia.

full 74 13-2-2011 VI Durant l'any-C

D’aquest dies:

Del “Dia Mundial de la lluita contra el càncer”.
Dijous, dia 4 de Febrer, la comunitat internacional, també aquí, a Vilassar, vàrem celebrar el “Dia Mundial contra el Càncer” per incidir i conscienciar de la importància d’aquesta malaltia, que segueix augmentant a causa de l’envelliment de la població, i amb el desgast dels teixits que això comporta. Però que tanmateix, plegats, hi anem fent front i anem avançant en la seva guarició, gràcies a la prevenció, al diagnòstic precoç i als tractaments avui en curs, que arriben sinó a guarir totalment a tots els malalts de càncer, si que converteixen la majoria de malalts en crònics i controlats.

És veritat que el càncer colonorectal, el pulmonar i el de mama són problemes de salut importants a Catalunya, en les nostre famílies. Però també és veritat que la prevenció i els hàbits de vida saludable són una bona mesura per evitar l’aparició de tumors. Una dieta equilibrada, evitar el fumar i el consum de greixos, també hi poden ajudar. És per això, per contribuir a una alimentació sana i equilibrada que “Vilassar contra el càncer” organitza un curset gratuït a partir del dia 14 de Febrer i fins el mes d’Abril, els dilluns i dimecres de 10 a 12 del matí, o també per qui li vagi més bé de 7 a 9 de la tarda, al Centre Cultural d’aquí Vilassar, al carrer Manuel Moreno 30, per millorar en l’alimentació, convençuts que amb la Dieta Mediterrània , fent exercici, no fumar, i protegir-nos del sol, el 50% dels tumors desapareixerien.

En l’avinentesa d’aquest “Dia Mundial contra el Càncer” tornem a parlar d’aquesta malaltia, que afecta tantes persones i tantes famílies, per convidar-vos a parlar-ne serenament, tot animant-vos a anar al metge al més petit senyal que noteu, i convidar-vos a seguir amb nosaltres aquest interessant curset que celebrem aquí Vilassar sobre la Dieta Mediterrània, la seva elaboració i els menús habituals.

El repte de la comunicació en la família. Divendres el professor Alejandro González, com a llicenciat en psicopedagogia, ens parlà des de la Sala Sant Genís de la importància de la comunicació en la família. El professor González avesat a parlar i donar classes a adolescents, utilitza un llenguatge i una manera de parlar molt viva, gairebé histriònica i molt útil per arribar a la gent. La seva conferència fou així seguida amb interès per tothom.

L’home és un ésser social , comunicatiu, i que naturalment, cabalment pensa amb els altres, es preocupa pels altres, sobretot pels de més a prop, i ens deia que tant sols hi ha una cosa que ens omple i ens fa feliços, i és preocupar-se pels altres, donar-se, i és en la comunicació, en el diàleg, l’únic camí per construir una parella, una família reeixida basada en l’amor, en un àmbit de dignitat i en canvi constant. L’objectiu del diàleg és l’ intercanvi mutu de coneixements , de sensacions i emocions, vibracions , estats d’ànim, i també problemes patiments, il·lusions... El diàleg ha de ser senzill, respectuós, sincer, acollidor, intel·ligent i oportú. La comunicació ha de ser viva, continua i a tots nivells, i és en el diàleg, en l’ intercanvi, on es va afermant la vida de la parella i de la família, el diàleg que és comunicació ens apropa i acobla en un afecte multiplicador que és la parella. La família que s’estima dialogant, parlant-ne, sabrà afrontar els conflictes que naturalment patim totes les parelles i totes les famílies.

Amb exemples i anècdotes entenedores, el professor González va anar teixint la conversa que acabà amb un senzill col·loqui , tot compartint un senzill refrigeri a manera de sopar.

Xavier Vilà