PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dilluns, 28 de març de 2011

Animem-nos a construir catedrals

Un interessant vídeo sobre el valor del treball ofert a Déu amb humilitat i amb fe. També es valora el treball de la mare de família el qual, encara que no és valori, és el fonament de la vida familiar. Està en anglès i s'ha de llegir bastant ràpid. Ànim que és un vídeo molt interessant.

diumenge, 27 de març de 2011

full 80 27-3-11- III Quaresma-A 1

500 anys de l’inici de la construcció de l’església gòtica de Vilassar
Quants canvis hi ha hagut entre els anys del període 1250-1450 (primera conferència) i els del període 1450-1600 (segona conferència). Estem en un moment de grans canvis, els nous temps defugen els antics pilars de l’Alta Edat Mitjana per endinsar-nos de ple en nous corrents de pensaments. Les ciutats i el comerç sorgeixen com a elements plenament consolidats en uns moments de canvi. L’home esdevé l’eix central abandonant els preceptes medievals.
Hi ha pensament i filosofia i una reflexió religiosa general que portarà transformacions importants pel cristianisme (Concili de Trento i els corrents herètics). Són moments de dates importants i de personatges destacats: el descobriment d’Amèrica per part de Cristòfol Colom i la conquesta de l’Al-Andalus per part dels Reis Catòlics (tots dos fets daten de 1492). Aquest és el punt de partida general. A nivell particular, i l’historiador Benet Oliva va analitzar-ho en profunditat, la història o també dit en termes tècnics, la micro història local del Vilassar del s XVI, gira al voltant d’un creixement econòmic i demogràfic. Un canvi en el concepte de poble que va exemplificar amb el naixement de la proto-indústria i el cas dels Tremolet (vidriers).
El nostre poble assoleix la condició de carrer i de mercat, ... i enmig de tot plegat, Vilassar edifica una nova església amb un estil que ja comença a sobrepassar el seu punt més àlgid.
Aquest nou temple no serà l’única expressió de la fe, el 1570 es construeix Sant Sebastià.

full 80 27-3-11- III Quaresma-A 2

Les devocions populars

Hem entrat ja en temps Quaresmal, període en el qual a més dels rituals i de la litúrgia propis d’aquest temps, s’hi han ajuntat d’altres rituals propis de les devocions populars que a cada lloc i poble tenen les seves específiques maneres i connotacions. S’han perdut, i a la vegada també s’han posat al lloc que els hi correspon, certes tradicions i ritus que, en algun cas i de forma evident, desvirtuaven el veritable sentit de la celebració religiosa que es pretenia representar, però això no exclou, ni excloïa, que formessin part d’una devoció popular sinceracera. Però tal i com dèiem, aquest tipus de celebracions populars s’han posat al lloc que els correspon. Hem deixat per exemple, de matar jueus, i l’antiga, vespertina i notabilíssima processó del Divendres Sant s’ha reconvertit, donant-li un sentit molt més evangèlic, en un auster i sentit Via Crucis que a primera hora del matí d’aquest mateix dia recorre els carrers de Vilassar.

La Creu alçada presidint cadascuna de les “estacions” del Via Crucis rememorant la Passió i Mort de Jesús, el Crucificat, el resar dels fidels acompanyants, els cants que acompanyen les pregàries, i en el nostre cas de Vilassar, el cant del Crux Fidelis, de l’Adoramus i dels cants a la Mare de Déu amb el Stabat Mater, li donen a aquesta commemoració, una configuració especial.
Penso que engrandiríem la commemoració amb la presència processional de la Mare de Déu dels Dolors i del Sant Sepulcre.
Joan Pons
Març 2011

Viacrucis
Aquest diumenge 27 de març, el Viacrucis el resarem a la Parròquia. A les 5, res del Sant Rosari i a 2/4 de 6, res del Viacrucis. Tothom hi és convidat.
Canvi d’horari de la Missa de diari i del despatx
A partir del divendres 1 d’abril la Missa de diari passa a les 8 del vespre i l’horari del despatx serà el dimarts de 6 a 2/4 de 8 i el divendres de 2/4 de 9 a 2/4 de 10 del vespre.

Càritas parroquial
Oli, llet desnatada i semi, llenties, mongetes i cigrons, conserves(tonyina, sardines, tomàquet,)

En record a Mn. Jordi Moya
Estimat Mn. Jordi:
Prevere i organista,
molt aviat al seu costat
nostre Senyor t’ha cridat.
El teu carisma i bondat
als nostres cors ha arrelat.
Et recordarem
pels carrers de Vilassar
sempre amunt i avall,
portant la comunió als malalts.
Et recordarem
amb cara angelical
donant catequesi als infants.
Et recordarem
tocant de manera magistral
el nostre orgue parroquial.
Un bon mossèn i amic has estat,
i ara amb els àngels interpretaràs
la simfonia més bonica
que el cel s’hagi escoltat.
El nostre poble mai t’oblidarà,
i el teu record pau ens portarà.
Mª Jesús Guasch

Missa exequial per Mn. Jordi Moya
El proper dimecres 30, a les 7 de la tarda celebrarem la Missa per l’etern descans de Mn. Jordi Moya.

Retaule de la Passió
El diumenge 27, a les 9 del vespre començarem els assajos a la església.
Tots els que hi vulgueu participar sereu benvinguts.

Recés de Quaresma
El temps de Quaresma és molt adient per fer un recés tot dedicant una estona més llarga a la pregària. El recés el farem, si Déu vol, el dissabte dia 2 d’abril de les 11 del matí a 2/4 d’1. Serà en la capella del Santíssim de la Parròquia. Consistirà en dues meditacions, temps de silenci i acaba
rem amb la benedicció del Santíssim Sagrament. Tothom hi és convidat.

Reunions de la setmana
Visitadors de malalts, el dimarts 29 a les 4 de la tarda.

Conferències Quaresmals al Masnou
“És possible convertir-se avui?” A càrrec de Mn. Joan Amich. La conferència tindrà lloc a la Parròquia de Sant Pere de Masnou a 2/4 de 10 del vespre.

Difunts de la setmana

Pedro Moya Guirao, el 18 de març als 95 anys. Raimundo González Gacía-Carpintero, el 23 als 83 anys. Descansi en pau.

full 80 27-3-11- III Quaresma-A 3

D’aquests dies

Redreçament de Vilassar en el segle XVI. Divendres dins el Cicle de conferències commemoratives dels 500 anys de la construcció de l’església gòtica (1511-1519), Benet Oliva ens parlà d’aquell temps, uns anys foscos malgrat i el redreçament econòmic que viu la nostra població. Acabades les lluites pageses, Vilassar va creixent en masos i en insipients carrers al voltant de la sagrera. Tot i ser època de grans epidèmies, amb el treball dels nostre vidriers i el progrés de la vinya i l’aiguardent, els vilassarencs van prosperant, com es pot notar en el creixement i embelliment dels masos, la seva fortificació i l’edificació de la nova església parroquial.
Benet Oliva s’estengué també en configurar com estava organitzada la pastoral parroquial d’aleshores, com funcionaven les parròquies, la importància de la missa dominical, centre de reunió de tota la feligresia, i com la vida social gira aleshores en torn de les parròquies

De la Festa de Reconeixement del Casal. També diumenge per celebrar la Festa de Sant Josep, patró del Casal, al matí celebràrem la Festa de Reconeixement, enguany dedicada a la Maria de Montserrat Rosés i Joaquim Miranda, dues persones molt estimades per la seva tasca, dedicació i compromís amb el nostre teatre, les caramelles, en l’inici del Club d’Esplai, en el cas de la Montserrat i de la Coral Mareny i de l’Aula de Música en el d’en Joaquim. Reconeixement i agraïment per tots aquets anys de dedicació al Casal i al poble de Vilassar. I per la tarda el Club d’Esplai omplí de pares, avis i tietes el teatre de La Massa per celebrar-hi la tradicional Vetllada de Sant Josep en la que plegats hi vàrem gaudir.

En el comiat de Mn. Jordi Moya. Dilluns una nodrida representació de la nostra comunitat parroquial encapçalada per Mn. Jordi, el Sr. Rector, i religioses de l’Hospital de Sant Pere, acomiadàrem a la Basílica de Santa Maria de Mataró a Mn. Jordi Moya, conegut a Vilassar a partir dels anys de seminarista al servei de la nostra parròquia. Mn. Jordi, nascut a Mataró i ordenat sacerdot tot just fa dos anys estava actualment en servei a la Parròquia del Roser de Barcelona. La mort gairebé sobtada li ha vingut amb tan sols 32 anys. Al Cel Sia.

“El Cristià en la societat actual”, la conferència del Sr. Cardenal a El Masnou. Dilluns el Sr. Cardenal inicià les xerrades de reflexió que cada any per la Quaresma celebrem al nostre arxiprestat. El Sr. Cardenal s’adreçà al nombrós públic que omplia Ca n’Humet de manera clara i planera centrant la seva ponència en el cristià, en el laïcat, que ha d’estar en el món. La nostra missió ens deia, és estar en el món, no ens poden tancar en l’Església. I fent servir l’exemple de Maria en la seva coneguda actuació en les Noces de Canà ens animà a tenir , com ella, una presència amorosa i positiva, atenta i amb els ulls ben oberts per escoltar les necessitats de les persones i les famílies i la gent del nostre entorn. Una acció i un compromís que naturalment ha de ser solidària. Maria, exemple de dona de fe, calla i espera. I prega. Acabà com havia començat, confirmant que hem d’estar presents en les nostre parròquies però atents i solidaris amb el món, cadascú segons les seves possibilitats

Xavier Vilà