PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dijous, 7 d’abril de 2011

full 81 3-4-2011 IV Quaresma-A-1

500 anys de l’inici de la construcció de l’església gòtica de Vilassar
(Article 8)
Després de conèixer l’estructura i el funcionament de
l’Església (Dr. Pere Benito) i haver pogut conèixer el context històric a nivell social i econòmic del Vilassar de principis del s XVI (historiador Benet Oliva), ja hi havia la base suficient per descobrir l’església gòtica de Vilassar.
Volem subratllar l’expressió descobrir ja que es va parlar d’un edifici que malauradament ja no existeix i del qual se’n conserven algunes imatges (fotografies i pintures) i una cinquantena escassa d’elements arquitectònics.
La conferència de divendres passat va iniciar-se desenvolupant la composició arquitectònica de les esglésies començant per les romàniques més senzilles fins arribar a analitzar les esglésies gòtiques amb una complexitat de distribució superior.
Aquesta introducció va permetre entendre com era la nostra església gòtica.
Les imatges que es van mostrar van permetre “veure” l’església i poder ubicar les peces que es conserven i saber on estaven i quina funció feien.
Així mateix, es va analitzar la funció de les peces més rellevants i es va poder explicar la funció catequística de les imatges que tenen representades: la Santíssima Trinitat de la clau de volta que sostenia el cor o la delicadesa de la mènsula de la Dama i el Caçador del bosc amb les feres, les dues mènsules dels quatre evangelistes amb la seva representació tetramòrfica, la historiografia de l’Epifania, la visita dels Tres Reis Mags d’Orient o la Fugida a Egipte... i tot això, amb evidents restes de policromia original.
Així mateix vàrem descobrir uns personatges que poc tenen a veure amb la litúrgia com són els contorsionistes i els malabaristes!
Sorprenent va ser l’explicació de la portalada de l’església (actual porta lateral de l’església parroquial): Sant Pere i Sant Pau custodiant l’entrada del temple, una alegoria de passar del pecat a la salvació amb la representació de l’àngel salvador d’ànimes matant el drac-dimoni davant de la representació del pecat a l’altre brancal.

full 81 3-4-2011 IV Quaresma-A-2

Novena dels Sants Màrtirs, 2011 !

És sabut que la Pasqua no té un dia fix en el calendari. D’acord amb el calendari astronòmic, la Pasqua és el diumenge de la primera lluna plena després de l’equinocci de primavera. Per aquest motiu, pot escaure’s des del 21 de març fins al 27 d’abril. Enguany s’escau el 24 d’abril, al bell mig dels nou dies en què, com marca la tradició, celebrem la Novena dels Sants Màrtirs. L’Església durant els dies de Setmana Santa i Pasqua ens demana d’estar pel que és bàsic en la nostra fe, és a dir, la Mort i la Resurrecció de Jesús. Per tant, aquest any cal fer la Novena en dues parts: la primera, abans de Setmana Santa i Pasqua, i la segona, després. Començarà el 10 d’abril fins al 15 d’abril i després continuarem encomanant-nos als Sants Màrtirs del 26 d’abril fins al 28 d’abril, just abans d’obrir-los. La Junta

Diumenge, 10 d’abril, 1er dia de la novena dels Sants Màrtirs: 2/4 de 8 novena i 8 Missa. Tothom hi és convidat.

Missa per Mn. Jordi Moya
Dimecres, mossèn Jordi acompanyat per mossèn Bruno ( vicari de Premià de Mar), amics i companys de mossèn Jordi Moya, juntament amb molts de nosaltres vàrem oferir la Missa pel seu etern descans.
 Mossèn Jordi ens va dir a la homilia, que quan l’anava a veure el trobava tranquil, amb molta pau interior  i feliç,  tot i el seu patiment, sabent que podia  marxar a la casa del Pare. Va tenir un record  especial per tots nosaltres, ja que estimava molt el nostre poble.
Mossèn Bruno, company de seminari  ens va dir entre altres coses, que ell havia nascut per ser capellà, que ho portava dins, i que després  de un camí difícil ho va aconseguir.
Mossèn Jordi Moya va passar molt fugaçment per la nostra parròquia, però serà recordat per tots nosaltres per la seva personalitat i manera de fer.
Al finalitzar es va recitar “el Himno de las Maravillas” patrona de Cehegín  que ell va portar a Vilassar.  Tot plegat molt senzill, però alhora molt emotiu.
Jordi, reposa en Pau
 Montse Babot

Viacrucis
Aquest diumenge, 3 d’abril, el Viacrucis el resarem a la Capella de Sant Sebastià i pel Cementiri. A les 5 res del Sant Rosari i a 2/4 de 6 res del Viacrucis. Tothom hi és convidat.Càritas parroquial
Oli, llet desnatada i semi, llenties, mongetes i cigrons, conserves(tonyina, sardines, tomàquet,)
Casal popular
Diumenge, 10 d’abril, assemblea de Socis a 2/4 d’1 del migdia.

Pastoral de la Salut
Organitza dues conferències de formació amb el tema “La pastoral de la Salut i la joventut”. La primera serà el dimarts, 5 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre amb el títol “L’exemple personal i comunitari com a camí d’ evangelització” a càrrec de Mn. Jordi Cussó, president de l’Associació Valors.
La segona serà el dimarts, 12 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre, amb el títol: “El jove ric”, a càrrec de Francesc Figueres, delegació de la Pastoral de Joventut de Barcelona.
Lloc: la Parròquia de Sta. Maria de Premià de Mar.

Mare de Déu dels Dolors
Divendres, 8 d’abril, tot igual que els altres divendres de Quaresma. Res de la Corona de la Mare de Déu dels Dolors a 2/4 de 8 del vespre, Missa a les 8 i després xerrada del Sr. Joan Bofill, prior de l’Ordre Seglar de la Mare dels Dolors de Badalona.Grup d’Oració i Amistat “Mare de Déu de la Cisa”
Ens reunirem el dijous, dia 7, d’abril a 2/4 de 9 del vespre a la sala St. Genís.
És obert a tothom. Us hi esperem!.
Canvi d’horari de la Missa de diari i del despatx
A partir del divendres 1, d’abril, la Missa de diari passa a les 8 del vespre i l’horari de despatx serà el dimarts de 6 a 2/4 de 8 i el divendres de 2/4 de 9 a 2/4 de 10 del vespre.
Conferències Quaresmals al Masnou
“És difícil ser cristià avui?” a càrrec del P. Joan Carles Elvira, Prior del Monestir de Montserrat. El dilluns 4 d’abril a 2/4 de 10 del vespre en la Parròquia de Sant Pere del Masnou.

Reunions de la setmana
Zeladores de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, el dilluns 4, a 2/4 de 7 de la tarda.

Monitors i lectors, per preparar les celebracions de la Setmana Santa, el dimecres 6, a 2/4 de 9 del vespre a la Sala Sant Genís.

Junta del Casal, el dimarts 5, a 2/4 de 10 del vespre.

Difunts de la setmana
Francisco García Sánchez, el 23 als 84 anys. Assumpció Baró Galceran, el 25 als 98 anys. Descansin en pau.

full 81 3-4-2011 IV Quaresma-A-3

D’aquests dies
De Sant Josep Oriol. Dimecres vàrem celebrar la festivitat de Sant Josep Oriol amb una missa a l’oratori familiar de Can Bruguera dedicat al Sant i que conserva estris personals, ja que al llarg de la seva vida va estar fortament relacionat amb aquesta família. Sant Josep Oriol (1650-1702) ordenat sacerdot als 26 anys lliurà la seva vida als pobres i necessitats, sobretot als malalts. Visqué amb gran austeritat i és estimat per donar consol i ajuda, tant física, espiritual com material, a qui ho necessitava. Ja en vida era venerat com un sant. Un Sant actiu i un gran contemplatiu, doncs Sant Josep Oriol fou tot un místic.

Joaquim Graupera ens parla del nou edifici parroquial i de les pedres que encara conservem d’aquella església gòtica. Joaquim Graupera, historiador i llicenciat en belles arts, començà la seva ponència parlant-nos de la primitiva església parroquial romànica del segle XII i com aquesta s’enderrocà per vestir la gòtica a partir de 1511. Un edifici d’una sola nau al que posteriorment se li afegiren els comunidors , la capella de Sant Elm i la de Sant Jaume, i encara posteriorment, la dels Sants Màrtirs i la del Santíssim.La xerrada fou interessant perquè ens anà explicant i situant les diferents pedres que conservem, les claus de volta, les mènsules historiades , i anà detallant el seu significat. Ens parlà també del portal gòtic, encara existent i recuperat de l’enderroc de l’església el 1939, i col·locat com a portal d’entrada a la nova església, ara d’estil florentí, aixecada a partir de 1943. També comentà bona part de la decoració del seu interior, el retaule de la Capella de Sant Antoni, el magnífic retaule gòtic de l’altar major dedicat a Sant Genís, el frontal de l’altar dedicat a Sant Nicolau, l’altar dedicat als nostres Sants Màrtirs amb els seus reliquiaris, etc. Ens parlà també d’objectes sagrats del culte com la Vera Creu, les creus processionals que encara conservem i importants imatges avui desaparegudes. Una xerrada útil i pedagògica per anar situant cada pedra en el seu lloc i amb el seu significat.

De Francisco García Sànchez. Aquests dies hem acomiadat a Francisco García, conegut i popular pels seus serveis prestats al nostre poble, primer de sereno i posteriorment de policia municipal. Home tranquil i emetent era estimat i respectat per la població. Tenia 84 anys. Al cel sia.
De l’Assumpció Baró i Galceran. Dissabte acomiadàrem també a l’Assumpció per la seva intensa i llarga dedicació al servei de la comunitat religiosa de la Immaculada Concepció, les Monges, que tenia davant per davant de casa seva al carrer Mare Àngela Perera. Posteriorment també fou popular per despatxar molts anys en el forn de pa i botiga de queviures de la seva filla al carrer de Sant Genís. Dona de confiança, servicial i emetent, ha estimat i servit als seus i també molts anys a la comunitat religiosa de La Immaculada Concepció. Tenia 98 anys. Al cel sia.
Xavier Vilà

Viacrucis

El diumenge 3 d'abril vam fer el quart Viacrucis del temps de Quaresma. Aquest diumenge el vam resar a la Capella de Sant Sebastià i al Cementiri. Va ser un moment intens de pregària en la que vam encomanar especialment els nostres estimats difunts a nostre Senyor.