PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dimecres, 11 de maig de 2011

Dia de l'Ofici Solemne de la Festa del Sant Mártirs

 El divendres 29 d'abril vam celebrar l'Ofici Solemne del Sants Màrtirs. Aquest any va presidir l'Ofici el Sr. Cardenal Arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach. Va rebre el títol de confrare l'honor el Sr. Pere Màrtir Cusell. També ens aquest dia el Sr Cardenal va beneir el nou museu parroquial, 500 anys de l'església gòtica de Vilassar, i el va inaugurà junt amb el Sr. Llorenç, alcalde de Vilassar de Dalt.
Podeu veure fotos dels tres dies de la Festa Major.

Processó de la Mare de Déu dels Dolors

El Dijous Sant, després de celebració del Sant Sopar del Senyor, vam fer la processó dels Dolors:

Viacrucis pels carres de Vialassar

El Divendres Sant  vam resar el Viacrucis. Podeu veure les següents fotos. Agrair als Cos de Portants, al Cor Crux Fidelis i a tots el qui hi vau participar.
 

Full parroquial 86 7-5-11 III Pasqua-A-1

Article 13 - 500 anys de l’inici de la construcció de l’església gòtica de Vilassar
 Després de la Setmana Santa i enmig de la Festa Major, Vilassar va donar la benvinguda al Sr. Cardenal Lluís Martínez Sistach . Va ser una visita important, va firmar al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, va presidir l’Ofici Solemne de la Festa Major dels Sants Màrtirs, va participar a l’entrega del Confrare d’Honor al nostre convilatà Pere Màrtir Cusell i en acabat, va beneir i inaugurar el Museu Parroquial. E l Museu Parroquial és l’es-
pai on es podrà visitar el conjunt d’elements arquitectònics que es conserven de l’antiga església, amb peces del s. XVI fins al s. XX. S’ubica a l’annex de la rectoria, entre el claustre i les aules de catequesi. L’exposició és important per si mateixa, ja que entra a formar part d’un conjunt d’equipaments culturals del nostre poble, enriquint-lo, ja que són casos comptats les poblacions que disposen d’una exposició d’aquestes característiques.
El Museu Parroquial servirà per guardar les peces i en facilitarà la seva conservació per 500 anys més. Al llarg de les conferències i en els articles precedents ja s’ha explicat la importància històrica, cultural i arquitectònica de les peces.
Però al mateix temps, cal entendre que serà un bon complement com a eina de formació de la parròquia, ja que les peces no deixen de ser un mitjà per explicar la fe. Les peces serviran per fer catequesi, explicar la Història Sagrada i fins i tot per descobrir el simbolisme cristià, un aspecte que a vegades passa molt desapercebut i que per contra aporta molta informació.
El Museu Parroquial es podrà visitar. S’ha firmat un conveni entre Bisbat-Parròquia i Ajuntament-Museu Arxiu per establir uns dies d’obertura igual que es fa amb el Cau del Cargol, els Forns Romans de la Fornaca, etz.
Tot i així, i de manera puntual, la Parròquia obrirà de manera especial el Museu Parroquial per tal que tothom pugui descobrir aquest important llegat patrimonial arquitectònic religiós. L’accés es realitzarà pel carrer Mestra Viladrosa i l’horari serà de 12.30 h a 13.30 h els diumenges 8 i 15 de maig.
Els 13 articles han estat escrits per en Marc Pons. Moltes gràcies a n’en Marc i a tots els qui heu col·laborat en la construcció de museu parroquial “500 anys de l’inici de la construcció de l’Església gòtica de Vilassar”.
 

Full parroquial 86 7-5-11 III Pasqua-A-2

Pregària a la Mare de Déu de Fàtima, divendres 13 de Maig
 Oh Senyora i mare meva, m’ofereixo tot jo a vos, i en senyal de la meva devoció vers vos, os consagro en aquest dia i per sempre més els meus ulls, les meves oïdes, la meva boca, el meu cor i tot el meu ésser. I ja que sóc tot vostre, oh incomparable Mare! guarda’m i defen-
sa’m com propietat vostre. Recordeu-vos que sóc vostre, tendra Mare, Senyora nostre. Guardeu-me i defenseu-me com cosa pròpia  vostre. Amén.  Del llibre: “Salvadme Reina de Fátima”

Voluntariat per fer la neteja de l’església
Els dimarts al matí, durant una hora i mitja, es troben unes senyores de la parròquia per fer la neteja. Amb els anys es van fen grans i necessitem relleu. Si algú volgués fer aquest voluntariat molt necessari per la parròquia, el convidem que vingui els dimarts a les 10 del matí. Moltes gràcies

Pasqua arxiprestal
Aquest any celebrarem la Pasqua Arxiprestal a la parròquia d’Alella el diumenge 15 a les 5 de la tarda. Tothom que vulgui participar hi és convidat. A les 5 de la tarda benvinguda i a 2/4 de 6 de la tarda Missa.

 Càritas parroquial
Oli, llet desnatada i semi, llenties, mongetes i cigrons, conserves (tonyina, sardines, tomàquet)


Millores en el campanar
Ha vingut una empresa experta en solucionar el problema dels coloms. Hem tancat hermèticament el campanar amb unes reixes. Ja n’hi havia però   tenien forats per on entraven els co-
loms i hi seguien fent els seus nius. També han posat unes punxes en les cornises de la torre del campanar perquè els coloms no s’hi posin. D’aquesta manera protegim les campanes i tot els sistema mecànic que les fa funcionar, ja que els excrements dels coloms anaven deteriorant tot el sistema de campanes que tenim.
Una altra fase serà la revisió acurada de tot el sistema elèctric i mecànic que farà properament una altra empresa per així garantir el correcte funcionament de les nostres campanes.

63ª ROMERIA A MONT-
SERRAT
Del dijous 23 al diumenge 26 de juny
Per apuntar-vos a la romeria, el dimarts 10 i el divendres 13, de 11 a 12 del matí.

Fulls relligats
Ja podeu passar a buscar els fulls relligat. Si us plau, dins l’horari de despatx.

Reunions de la setmana
Consell parroquial, el dimarts 10, a 2/4 de 10 del vespre.
Junta del Casal, el dimarts 10, a 2/4 de 10 del vespre.

Casament
Domingo Ginés Matallana i Neus Sala Bassa, el  dia 30. Moltes felicitats!

Baptismes
Sergi Arrufat Solà i Marc Prada Montes, el  dia 30 . Moltes felicitats
Difunts de la setmana
Genís Piferrer i Vendrell, el 4 als 70 anys. Descansi en pau.

Full parroquial 86 7-5-11 III Pasqua-A-3


D’aquests dies
 De la Festa Major dels Sants Màrtirs. Un any més Vilassar ha celebrat amb goig una nova Festa Major, la dels Sants Màrtirs. Una gran festa religiosa i popular que ens ha aplegat a tots, al llarg de tres dies per celebrar aquesta Festa tan antiga i tan bonica que celebrem al nostre poble, que ens anima a participar-hi, recrea la comunitat, ens identifica com a poble i ens projecta plegats cap a endavant.
La festa començà ja la vigília amb l’ofrena popular de les roses que fan companyia als Sants Màrtirs al llarg dels tres dies de festa, l’obertura solemne dels armariets de les Relíquies i la renovació del Vot de Poble del Sr. Alcalde, de celebrar també enguany Festa Major el 29 d’Abril, dia de Sant Pere Màrtir. Malgrat la forta pluja d’aquella hora del capvespre l’ofrena popular de les roses, també dels Gegants i del Vot de Poble fou molt concorregut, molt viu i molt bonic.
Enguany el Sr. Cardenal ha presidit l’ofici de Festa Major. Signà primer en el Llibre d’Honor de la Casa de la Vila i després en companyia del vicari episcopal , arxiprest i gran nombre de preveres de l’arxiprestat i antics seminaristes concelebraren l’Ofici. El Sr. Cardenal en l’Homilia glosà la importància dels Sants Màrtirs, homes i dones com nosaltres que cregueren en els valors de l’Evangeli, de la fraternitat i la solidaritat. Ells són testimonis d’una fe i d’unes actituds que són encara avui un tresor i un estímul per tots nosaltres per poder anar avançant, com ells, en la fe i l’atenció als germans.
Acabat l’Ofici nomenàrem honoríficament al Sr. Pere Màrtir Cusell, de 85 anys “confrare major” dels Sant Màrtirs. Tot seguit el Sr. Cardenal inaugurà el petit però interessant Museu Parroquial que guarda i conserva les pedres treballades: claus de volta, mènsules , capitells que conservem de l’església gòtica. Una obra realitzada amb conveni amb el Museu i patrocinada per l’Ajuntament.
Abans de dinar s’inaugurà la Tómbola a benefici del Casal, que s’ha tornat a instal·lar a la popular botiga de Can Ruhi de la Plaça.  I a la tarda al Museu s’inaugurà la magnífica exposició de fotografies d’ocells  del parc que amb tanta il·lusió i esforç ha aconseguit reunir Josep Viladamunt i l’equip de ciències del Museu.
Al vespres al Pavelló tinguérem tarda i nit la popular i estimada orquestra de “La Principal de la Bisbal”, dissabte dia 30 celebràrem la Festa de l’Arròs  al Parc de Can Rafart que compartirem 1.600 persones que voluntàriament donaren  la seva col·laboració a Càritas Vilassar.
I a mitja tarda celebràrem el Protocol d’Agermanament amb la ciutat italiana de Mondavio, de la que aquests dies hem acollit a casa nostra una nodrida representació encapçalada per el seu “Sindico”. Seguidament hem celebrat una gran jornada castellera a la Plaça amb els “Cap Grossos” de Mataró i els “Xics “de Granollers. I per la nit a El Casal hem tingut una altra gran nit de teatre amb “Taxi” de Ray Cooney que ha fet enriolar i somriure a tothom i que s’ha de veure.
A la mateixa hora a la Plaça es va organitzar un espectacular correfoc pels Diables Anònims de Vilassar i els animats Timbalers d’Alella. L’1 de Maig , com ja és habitual, hem tingut la trobada de gegants amb una vintena de gegants convidats i uns set-cents geganters que portaren l’alegria pels carrers del nostre poble.  Després d’esmorzar plegats al Parc, animaren la cercavila i cap al migdia “batejàrem” el nostre popular gegantó Rafael Guastavino.
Amb un senzill dinar acomiadarem els italians de Mondavio i cap al tard, després de celebrar plegats les solemnes completes, venerar les Relíquies tot recollint les roses, tancàrem solemnement els armariets dels Sants Màrtirs. Tanmateix una gran i molt bonica Festa Major dels Sants Màrtirs, que hem pogut celebrar plegats.

De Genís Piferrer i Vendrell. Dimecres, en una emotiva eucaristia, festiva, de comiat agraït per part de tots plegats, ens acomiadàrem d’en Genís, un bon amic, un home senzill i discret, un home creient, servicial, amatent als seus i a qui el pogués necessitar, fos de la família o alguna Entitat del poble, la comarca o del país, fos La Massa o El Casal o l’Ajuntament que presidí sent alcalde de 1991 a 1995. En Genís, era, és tot un referent de bona persona a Vilassar, un home just , conciliador , que ens ha estimat molt. Persones i gent de bé com en Genís fan la vida més planera i més feliç. Després d’un temps malalt, ha mort com a viscut amb discreció, traspuant pau, serenor i esperança. Tenia 70 anys. Mossèn Joaquim, que tant el coneixia en parlà abastament en l’homilia de la missa.
Xavier Vilà

Full parroquial 85 1-5-11 II Pasqua-A-128, 29, 30 D’ABRIL
i
1 DE MAIG

  ¡ BONA FESTA MAJOR !

FESTA MAJOR
DELS SANT MÀRTIRS


Full parroquial 85 1-5-11 II Pasqua-A-2

Festa major dels Sants Màrtirs

DIJOUS 28 d'abril, a les 7 del vespre, últim dia de la Novena dels Sants Màrtirs, a 2/4 de 8 del vespre, Missa de la vigília. A 2/4 de 8 del vespre, des de diferents llocs del poble, inici de tres cercaviles simultànies que portaran les cistelles de roses i que s'encaminaran cap a la plaça de la vila. A les 8, arribada de les cercaviles i colles a la plaça de la Vila. Els gegants ballaran davant l'altar de les relíquies. Seguidament, tradicional acte d'Obrir els Sants Màrtirs i cant dels Goigs. A continuació, al pòrtic de l’església, renovació simbòlica del vot de poble per part del Sr. Alcalde. Repic de campanes i inici de la festa.

DIVENDRES 29 d'abril, festivitat dels Sants Màrtirs, a 3/4 d’11, l’Excm. i Rvdm. Sr. Cardenal Arquebisbe, Lluís Martínez Sistach firmarà el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Vilassar de Dalt. A 2/4 de 12 del migdia, Ofici solemne, presidit pel Sr. Cardenal  que  també pronunciarà l'homilia. Un cop acabat l'Ofici Solemne es lliurarà el títol de CONFRARE D'HONOR al Sr. Pere Màrtir Cusell, expresident de la Junta de la Confraria. Seguidament, inauguració i benedicció del Museu Parroquial dedicat a l’antiga església gòtica.

DISSABTE 30 d'abril, a les 8 del vespre,  Missa per a tots els confrares difunts.
 
DIUMENGE 1 de maig, a 2/4 de 9 del vespre, Completes Solemnes i, en acabar, fi de festa amb el tradicional acte de Tancar els Sants Màrtirs, cant dels Goigs i repartiment de les roses que hauran guarnit la capella durant tota la Festa Major. 
La Missa del diumenge 1 de maig passarà a les 7 de la tarda i a 2/4 de 9 del vespre començaran les completes.
 500 anys de l’ inici de la construcció de l’església gòtica de Vilassar    (Article 12)
Que ràpid passa el temps! El dia 5 de febrer es va penjar la pancarta anunciant els actes per celebrar els 500 anys de l’ inici de la construcció de l’església gòtica de Vilassar. I ja han passat dos programes de ràdio i quatre conferències, i el dia 29 d’abril el Sr. Cardenal va presidir  l’Ofici dels Sants Màrtirs i  va beneir i inaugurar l’exposició que tanca aquest primer bloc. Agraïm a tots els que heu col·laborat i moltes felicitats a tots!


La comunió

Cal recordar que per rebre la comunió dignament i així rebre els fruits espirituals que el Senyor, en la seva infinita bondat, ens vulgui donar cal combregar en gràcia de Déu. Per això l’Església ens diu que cal confessar, com a mínim, al menys un cop a l’any abans de rebre la Comunió Pasqual. Si no hem pogut fer-ho sigui pel que sigui, no ens desanimem i aprofitem aquest temps pasqual per rebre el sagrament de la Confessió. Calen 3 coses per combregar bé: 1– Estar en gràcia de Déu (perdem l’estat de gràcia quan cometem un pecat mortal,és a dir, un incompliment de qualsevol dels 10 manaments de la Llei de Déu. Cal confessar-se abans de combregar si hem comés un pecat mortal). 2– Guardar el dejuni eucarístic ( no menjar ni beure res que no sigui aigua una hora abans de la Missa. Els malalts estan exemptes del dejuni eucarístic). 3– Saber a Qui anem a rebre.

 VISITA  A LA SAGRADA FAMÍLIA

            DISSABTE 7 DE MAIG
SORTIDA DAVANT EL BAR MANELIC
          A LES 10 DEL MATÍ
    TORNADA A LES 2 DE LA TARDA
Per apuntar-vos el dimarts 3, de 6 a 2/4 de 8 del vespre i   divendres 6, de 2/4 de 9 a 2/4 de 10 del vespre, al despatx   parroquial.

Grup d’Oració i Amistat
“Mare de Déu de la Cisa”.
Ens reunirem el dijous, dia 5 de maig, a 2/4 de 9 del vespre, a la sala St. Genís. És obert a tothom.     Us hi esperem!
Reunions de la setmana
Preparació pel sagrament de Baptisme, dilluns 2, a ¾ de 9 del vespre.
Visitadors de malalts, el dimarts 3, a les 4 de la tarda.
Pares de 2on de comunió, el dimecres 4, a 2/4 de 10 del vespre.

Baptismes
Marina Lara Morillas, moltes felicitats!