PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dissabte, 24 de desembre de 2011

divendres, 23 de desembre de 2011

Les imatges del Nadal

La representació de les escenes de la vida de Jesús és molt present durant el calendari litúrgic, ja sigui Setmana Santa o els dies de Nadal.
La representació gràfica, en els més variats suports i formats permet acostar-nos a un coneixement més profund d'una manera molt diferent però al mateix temps molt viscuda per grans i petits. I en aquests dies tan senyalats, la representació del Naixement té la seva màxima expressió amb el pessebre.
Cadascú a casa seva pot tenir-ne un, i a la parròquia ja es treballa per tenir enllestits el pessebre "de dins" (entre l'altar principal dels Sants Genisos i el dels Sants Màrtirs) i el pessebre "de fora" (entre la porta lateral i la de la Capella de Santíssim).
Tot i així, els vilassarencs encara poden gaudir d'una representació única que ens il·lustren els passatges descrits en els evangelis del Nou Testament com són la Nativitat (el naixement de Jesús), l'Epifania (la visita dels Reis Mags d'Orient) i la fugida a Egipte. Són tres de les diferents mènsules exposades en el Museu Parroquial corresponents als elements conservats de l'antiga església gòtica del s XVI de Vilassar de Dalt.En aquesta mènsula es pot veure l'estampa clàssica del pessebre amb Sant Josep, la Verge Maria i l'Infant Jesús (en posició horitzontal a la part inferior central del quadre). Ressalten els quadres que representen la menjadora i en sobresurten el bou i la mula.


A la següent mènsula es poden veure clarament la representació dels Tres Reis Mags d'Orient. Segur que és la imatge que els més petits identifiquen de seguida: l'Epifania. Es pot veure com cadascun portava un present a l'Infant i si es mira amb detall, hi ha el cap d'un dels cavalls / camell del seguici reial.


La tercera mènsula historiada que es conserva correspon a un passatge posterior que és la Fugida a Egipte. Sant Josep marxa a Egipte després de l'aparició de l'àngel. Fuig a Egipte amb la seva família. Hi ha un personatge (possiblement un guia) que condueix la mula sobre la que viatgen l'Infant Jesús i la Verge Maria Mare de Déu.
Si us acosteu al Museu Parroquial també hi ha les dues mènsules que representen els quatre evangelistes, però ja en parlarem en una altra ocasió.
Avui tocava parlar de les tres mènsules historiades, úniques a la comarca i que tan bé van explicar aquests dies que ara viurem d'una manera tan especial i intensa.

La Parròquia de Sant Genís de Vilassar us desitja un BON NADAL i un FELIÇ 2012.

dijous, 22 de desembre de 2011

Full nº110 18-12-2011-B (1)

MARIA, VERGE IMMACULADA
Maria, en efecte, ens dóna un missatge destinat a cada un de nosaltres, a la ciutat de Roma i a tot el món. També jo, que sóc el Bisbe d'aquesta ciutat, vinc per posar-me a l'escolta, no només per a mi, sinó per a tots. I què ens diu Maria? Ens parla amb la Paraula de Déu, que es va fer carn en el seu si. El seu «missatge» no és altre sinó Jesús, ell que és tota la seva vida. Gràcies a ell i per ell ella és la Immaculada. I com el Fill de Déu es va fer home per nosaltres, també ella, la seva Mare, va ser preservada del pecat per nosaltres, per tots, com anticipació de la salvació de Déu per cada home. Així Maria ens diu que tots estem cridats a obrir-nos a l'acció de l'Esperit Sant per poder arribar a ser, en el nostre destí final, immaculats, plena i definitivament lliures del mal. Ens ho diu amb la seva mateixa santedat, amb una mirada plena d'esperança i de compassió, que evoca paraules com aquestes: «No tinguis por, fill, Déu et vol; t'estima personalment; va pensar en tu abans que vinguessis al món i et va cridar a l'existència per omplir d'amor i de vida, i per això ha sortit a l'encontre, s'ha fet com tu, ha arribat a ser Jesús, Déu-home, semblant en tot a tu, però sense el pecat; s'ha lliurat per tu, fins a morir a la creu, i així t'ha donat una vida nova, lliure, santa i immaculada »(cf. Ef 1,3-5).
La mirada de Maria és la mirada de Déu dirigida a cada un de nosaltres. Ella ens mira amb l'amor mateix del Pare i ens beneeix. Es comporta com la nostra «advocada» i així la invoquem en la Salve, Regina: «Advocat nostra». Encara que tots parlessin malament de nosaltres, ella, la Mare, parlaria bé, perquè el seu cor immaculat està sintonitzat amb la misericòrdia de Déu. Ella veu així la ciutat: no com un aglomerat anònim, sinó com una constel·lació on Déu coneix a tots personalment pel seu nom, un a un, i ens crida a resplendir amb la seva llum. I els que, als ulls del món, són els primers, per a Déu són els últims, els que són petits, per a Déu són grans. La Mare ens mira com Déu la va mirar a ella, jove humil de Natzaret, insignificant als ulls del món, però escollida i preciosa per a Déu. Reconeix en cada un la semblança amb el seu Fill Jesús, encara que nosaltres siguem tan diferents. Qui coneix millor que ella el poder de la Gràcia divina? Qui sap millor que ella que res és impossible a Déu, capaç fins i tot de treure el bé del mal?
Extracte de l’homilia del Sant Pare Benet XVI el 8 de desembre de 2011. Solemnitat de la Immaculada Concepció.

Full nº110 18-12-2011-B (2)

PREGÀRIA DE LA CORONA
D’ADVENT
Quart diumenge
En encendre aquests quatre ciris, el darrer diumenge,
pensem en ella, en Maria, la mare. Ningú no us va esperar amb més ànsia, amb més tendresa, amb més amor. Ningú no us va rebre amb més alegria. Dintre seu veu créixer com el gra de blat creix dintre la terra fecunda. I els seus braços van ser per a vós el més bell bressol. També nosaltres ens volem preparar així: en la fe, en l'amor i en el camí de cada dia. Veniu, no trigueu més, Senyor!Senyor, veniu a salvar-nos!.
                                                                                                            
CELEBRACIÓ COMUNITÀRIA DE LA PENITÈNCIA
El dimarts 20 de desembre a 19:30, després de la Missa de diari, tindrem la celebració de la penitència. “A qui estima molt, Déu li perdona tot. Qui confia en si mateix i en els seus propis mèrits està com encegat pel seu jo i el seu cor s’endureix pel pecat. En canvi, qui es reconeix dèbil i pecador, s’encomana a Déu i obté
d’Ell la gràcia i el perdó. El que més importa es fer comprendre que el sagrament de la Reconciliació, sigui quin sigui el pecat comès, si el reconeixem humilment i acudim amb confiança al sacerdot confessor, sempre experimentem l’alegria pacificadora del perdó de Déu.” Papa Benet XVI 7-3-2008.

PREGÀRIA D’ADVENT
Dolça i amable Mare de Déu i Verge sagratíssima! ja arriba l’hora del vostre benaventurat part, part sense dolor, part joiós. I vos, Senyora, amb aquest sagrat part havíeu de quedar més gloriosa, doncs per ser mare no es marcirà la flor de vostra virginitat. Vostra és aquesta hora, perquè en ella havíeu de descobrir al món els tresors divins que teniu amagats en les vostres entranyes i el sol que l’ha d’il·luminar, i el pa del cel que l’ ha de sustentar, i la font d’aigües vives per la qual viuen totes les coses que viuen. Abans cobrarà nou frescor i nova bellesa, perquè sou la porta d’Ezequiel tancada, hort tancat i font senallada, i tota la gent us quedarà obligada i us reconeixeran i veneraran per Mare del seu Senyor, i reparadora del llinatge  humà,i emperadriu i princesa de tota  la creació. Del “Devocionari Catòlic
           

CÀRITAS PARROQUIAL
La col·lecta de la Missa del
Gall anirà destinada a
CÀRITAS .
HORARI DE MISSES DE NADAL
CAP D’ANY I REIS
DISSABTE 24
21 hores: Hospital
23 hores: Parròquia
20 hores: suprimida
DIUMENGE 25 NADAL
8,30 hores: suprimida
10:Hospital
11,30 hores: Parròquia
La Missa de les 20 passa a les 19 hores.
A les 20 hores, CONCERT DE NADAL A CÀRREC DE LA CORAL MARENY.
DISSABTE 31
10: Hospital
20: Parròquia
DIUMENGE 1 DE GENER Festivitat de la Mare de Déu:
8,30 hores: Parròquia
10: Hospital
11,30 hores: Parròquia
20 hores: Parròquia
DIJOUS 5 DE GENER
10 hores: Hospital
20 hores: Parròquia
DIVENDRES 6 DE GENER Epifania
8,30 hores : Parròquia
10 hores: Hospital
11,30 hores: Parròquia
20 hores : Parròquia

MISSES
Ja podeu passar pel despatx parroquial per encomanar les misses per l’any 2012. Horari de despatx: tots els dimarts no festius de 17 a 18,30 hores.

COL·LEGI LA NOVA IMMACULADA
Aquest diumenge, els nens del Col·legi la Nova Immaculada, ens oferiran el tradicional concert de Nadal després de la Missa de 11:30 del matí.

LOTERIA DE NADAL
Nº. 37496
Hem venut totes les paperetes!
Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració.

NETEJA DE L’ESGLÉSIA
Necessitem voluntàri/es per netejar l’església els dimarts pel matí. Moltes gràcies.

BAPTISMES
11 de desembre Fran Gómez Aragón.
Moltes felicitats

dimarts, 20 de desembre de 2011