PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dijous, 25 d’octubre de 2012

Full número 2. Novembre de 2012

Tots Sants. Dijous, 1 de novembre.
El dijous 1 de novembre, celebrem la Solemnitat de Tots Sants. Seguint una tradició antiga de l’església, la l’altar major de la  nostra parròquia seran exposades, per a la seva veneració, tots el reliquiaris de la nostra parròquia. Els horaris de les misses  com els diumenges. A les 16,30 hores a la capella del cementiri Celebració de la Paraula i Respons per tots els difunts.

Fidels difunts. Divendres, 2 de novembre.
Missa a les 16,30 hores a la capella del cementiri, tot resant pels nostres difunts. Queda suprimida la missa de les 8 del vespre de la parròquia.

Horaris del cementiri:
Dimarts, 30 d’octubre; obert de 9 a 14. Dimecres, 31 d’octubre; obert de 9 a 18. Dijous, 1 de novembre, festa de Tots Sants; obert de 9 a 18. Divendres, 2 de novembre, dia dels fidels difunts; obert de 9 a 18. Dissabte 3 de novembre; tancat. Diumenge, 4 de novembre; obert de 9 a 13.

Diumenge 4 de novembre.
A l’Hospital a les 10 es dirà la Missa pels difunts d’aquesta casa que ens han deixant durant  l’any 2012.

Diumenge 4 de novembre, Museu Parroquial.
El proper diumenge dia 4 de novembre de 2012, el Museu Parroquial obrirà les portes a totes les persones que el vulguin visitar entre les 12.30 h i les 13.30 h. Recordeu que l'accés al Museu Parroquial es realitza pel carrer Mestra Viladrosa (entrada de les aules de catequesi).

Grup de la llana.
Dimarts, 13 de novembre de 4 a 6 de la tarda.

La botiga de Roba Solidaria.
La botiga de Roba Solidaria de Càritas Vilassar, estarà oberta els dies 26 i 28 d’octubre. I tots els  divendres fins Nadal de 5 a 8 de la tarda. A la fira del bolet hi tindrem la parada del Grup de la Llana.

Diada de Germanor.
Amb el lema “L’Església contribueix a crear una societat millor” el proper diumenge 18 de novembre, les  comunitats cristianes ens fem solidaries amb les altres comunitats i esglésies. Per això la col·lecta d’aquest diumenge anirà íntegra per aquesta finalitat.

Baptismes Octubre.
Mariona Coderch i Velasco, Ariadna Monjonell i Cutillas  i Abril Ruiz Pey.

Matrimonis Octubre
En Carlos Garcia Santiago amb Eva Torres Tiñena.

Defuncions Octubre.
Francisca Pérez Sánchez de 88 anys.
 
 

dimecres, 24 d’octubre de 2012

Visites al Museu Parroquial
El proper diumenge dia 4 de novembre de 2012, el Museu Parroquial obrirà les portes a totes les persones que el vulguin visitar entre les 12.30 h i les 13.30 h.

El diumenge dia 2 de desembre de 2012, el Museu Parroquial obrirà les portes a totes les persones que el vulguin visitar entre les 12.30 h i les 13.30 h.

El diumenge dia 9 de desembre de 2012, a les 18.00h, la Parròquia organitza una conferència a l'entorn de l'"església gòtica de Vilassar" a la sala d'actes del Museu Arxiu de can Banús.

Recordeu que l'accés al Museu Parroquial es realitza pel carrer Mestra Viladrosa (entrada de les aules de catequesi).

dilluns, 22 d’octubre de 2012

Museu parroquial


L'any passat, la Parròquia va engegar un seguit d'actes per commemorar el 500 aniversari de l'inici de la construcció de l'església gòtica, treballs que es portaren a terme entre els anys 1511-1519,

Es varen fer quatre conferències: 

1. La primera, a càrrec del Doctor en Història Pere Benito, s'ens explicà com era i com funcionava l'església en aquests inicis del s. XVI.
2. La segona, a càrrec de l'historiador Benet Oliva, ens transportà al Vilassar dels s. XV i s. XVI, ens contextualitzà el moment en que es produeix aquesta construcció i permeté entendre, com va ser possible que un poble pogués escometre aquest projecte tant important.
3. Coneguda la situació general, la tercera conferència, a càrrec del Doctor en Història de l'Art Joaquim Graupera, va permetre descobrir l'església, tant en l'apartat purament constructiu com també, els elements litúrgics que s'aportaren en la ornamentació i funcionament de la parròquia.
4. A la darrera, l'estudiós local Josep Samon, mostrà els diferents projectes que es van preveure per substituir l'església gòtica. L'any 1940, s'aterrà l'edifici.

Després d'aquest cicle de conferències entorn de l'església gòtica i coincidint amb la presència del Reverendíssim i Il•lustríssim Senyor Lluís Martínez Sistach, Cardenal de Barcelona, que presidia l'Ofici Solemne de la Festa Major dels Sants Màrtirs, el dia 29 d'abril de 2011, va beneir i inaugurar el Museu Parroquial.

Després d'aquests actes, cada diumenge primer de mes, un cop acabada la missa de diumenge (11,30 h a 12,30 h), el Museu Parroquial està obert al públic.

Enguany, però, durant aquest 2012, també hi ha aspectes a celebrar i a recordar entorn de l'històric edifici religiós del nostre poble.

L'any 1912, van passar fets molt importants, per exemple, la tragèdia del Titànic. El transatlàntic més luxós i modern de l'època, just acabat d'estrenar, naufragava després de xocar contra un iceberg. 
Era un moment de reptes, de creuar fronteres geogràfiques i tecnològiques.
Era el moment on l'art, plasmat en els més diversos camps: literatura, escultura, pintura, joieria... arquitectura, sorgia amb molta força des de qualsevol punt.

El modernisme es trobava en el seu màxim esplendor. Concretament, fins a la tràgica mort d'Antoni Gaudí l'any 1929, es considera que encara estem en plena època del modernisme.

A casa nostra, a Vilassar, també hi ha exemples en aquest sentit?

Vilassar, és un poble culturalment molt ric.
Hi ha tot un conjunt de cases que són el reflex d'aquest tombant de segle XIX-XX que ens mostren aquestes construccions senyorials, carregades de luxes i decoracions desbordants. La casa de can Terrida amb el seu coronament acabat en una punxa deliciosa, o el barri (molt deteriorat i malmès a dia d'avui) de la casa de can Feliu (on hi ha el restaurant que en porta el nom) obra de l'arquitecte Puig i Cadafalch.

I a nivell de parròquia, també hi ha elements equivalents?
Doncs sí. En aquells moments, a la parròquia hi havia Mn. Fernando. Era un home del seu temps, culte (se'l relaciona durant un temps amb Mn Cinto Verdaguer), va estar relacionat amb el moviment d'ajut a les classes obreres, i en cert aspecte, es podria dir que va fundar el que seria l'embrió de l'actual Casal Parroquial Popular.

I a nivell arquitectònic?
Dins de tota aquesta etapa tant rica de la nostra història, i ajudats per les circumstàncies, a la seva  mort, Mn Fernando va llegar la seva herència a la parròquia. Amb aquests diners es va construir, l'any 1912, la Capella del Santíssim.

L'església gòtica de 1511-1519, va sofrir moltes transformacions al llarg dels seus 421 anys d'història. Començant pel fet que hi ha dubtes sobre si la seva ampliació va ser només parcial o va consistir en l'enderroc total de l'esglèsia preexitent. Més tard, es va afegir la capella lateral dels Sants Màrtirs, les capelles de Sant Jaume i Sant Elm, el campanar! (igual que va passar amb l'església actual es va afegir a posteriori) i la darrera gran transformació és l'annex de la Capella del Santíssim.

És doncs, que aquest any, la parròquia organitza una conferència el diumenge dia 9 de desembre de 2012 a can Banús, seu del Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt, que permetrà descobrir els espais de l'església del nostre poble.

Per començar a fer boca, el Museu Parroquial restarà obert el públic els dies 4 de novembre i 2 de desembre de 2012 entre les 12,30 h i les 13,30 h.

Esteu convidats. Us hi esperem!