PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dimarts, 11 de desembre de 2012

Conferència Mn. Xavier Farrés


Diumenge 09 de desembre la Parròquia de Sant Genís de Vilassar va organitzar una conferència entorn del Museu Parroquial.Sempre que es parla de les peces del Museu Parroquial cal fer-ho des de quatre perspectives diferents: història, història de l’art, arquitectura i religió. No són les úniques vies d’interpretació de les peces exposades, hi ha més lectures possibles, però sempre caldrà en un moment o altre fer referència a les que en són els eixos bàsics.
L’any 2011, coincidint amb la obertura del museu i del 500 aniversari de l’inici de la construcció de l’església gòtica, es van realitzar quatre conferències on es van tractar temes històrics, artístics i arquitectònics vinculats a l’església. Mancava doncs parlar de la quarta vessant, la interpretació religiosa de l’edifici.

Després de la salutació inicial de Mn. Jordi Illa i Carlos, rector de la nostra Parròquia de Sant Genís de Vilassar, va començar l’acte, la cinquena conferència al voltant de l’església gòtica.

La conferència de Mn. Francesc Xavier Farrés i Lucia, actualment rector de la Parròquia de Sant Esteve de Parets, va vincular arquitectura i litúrgia, dues branques de coneixement que conflueixen en una mateixa persona ( Xavier Farrés, arquitecte i Mn. Xavier Farrés, llicenciat en litúrgia).
Mn. Xavier Farrés, en la seva etapa de formació, va ser seminarista a la nostra parròquia durant tres anys.

Amb la conferència de Mn. Xavier Farrés titulada “Els espais duna església, l’església del s. XVI i l’església del s. XX”, vàrem fer un recorregut per la nostra església (actual), identificant els espais, parlant del seu ús, descobrint les parts fonamentals de l’edifici i les que en són parts més accessòries. Però al mateix temps, vàrem comparar l’església actual amb la gòtica, identificant-hi també els espais i al mateix temps, observant les diferències entre ambdues a causa de les modificacions produïdes al llarg dels diferents concilis.

L’anàlisi de l’edifici no només ha de respondre a una visió arquitectònica-constructiva, sinó que l’edifici-temple, ha de donar un servei funcional.

Mn. Xavier Farrés va començar exposant que l’església (derivat del grec i del llatí ve a significar assemblea), l’edifici és el punt de trobada, ja que el que importa és la presència de les persones, de la comunitat. “Quan hi ha una reunió de gent és quan Nostre Senyor es fa present”.

És en aquest sentit, que hi ha uns espais bàsics: l’altar, la nau, el presbiteri, l’ambó, la seu... però n’hi ha que són més accessoris: les capelles i altars laterals, el cor, el campanar, la sagristia i la rectoria...
També ens parlà de la importància de cadascuna de les zones  i dels objectes que podem veure dins d’una església. D’una manera molt didàctica va mostrar la funció i el perquè de cadascuna.
Així mateix, mentre avançàvem i ens endinsàvem en el coneixement cada vegada més profund de l’església, es feien més evidents les diferències formals i compositives dels dos edificis (l’església del s. XVI i l’església del s. XX).

Va ser una conferència molt enriquidora per conèixer la nostra parròquia i apropar-nos a un coneixement més profund de l’anterior.
Moltes gràcies Mn. Xavier.


Amb aquest acte, i després de les obertures de cada primer diumenge de mes i de la participació en els actes de Vilazari 978, el  Museu Parroquial acomiada l’activitat fins l’any que ve.

Full número 3. Desembre 2.012


Grup de la llana.
El dia 4 de desembre de 4 a 6 de la tarda ens trobarem per preparar els treballs fets durant l’any i posar-los a la venda per la Campanya de Nadal.
La venda a la porta de l’església es farà el dissabte 15 i el diumenge 16 al matí de 10 a 1 del migdia.Escola la Immaculada.
L’Escola de la Immaculada té previst fer diferents activitats a la nostra parròquia durant aquest mes de desembre.

 • Dimecres 5 de desembre a les 9,15 del matí: celebració de la Paraula per festejar el dia de la Immaculada.
 • Dijous 20 de desembre de 3 a 5 de la tarda: assaig de Nadales.
 • Dissabte 22 de desembre a les 12 del migdia: Cantada de Nadales.

Celebració Comunitària de la Reconciliació:
El divendres 21 de desembre a les 8 del vespre celebrarem el sagrament de la Reconciliació i l’Eucaristia.Concert de Nadal. Diumenge 23 de desembre.
Concert de Nadal a càrrec de la Coral Mareny, a les 8 del vespre. La missa d’avui passa a les 7 del vespre.Horari misses de les Festes de Nadal.
Dilluns 24 de desembre:

 • 5 de la tarda amb els avis del Hospital
 • 8 del vespre Missa del Pollet a la parròquia. (Aquesta missa està pensada pels petits de la casa. L’edat recomanada és de 0 a 99 anys.)
 • 11 del vespre; Missa del Gall a la parròquia.
Dimarts 25 de desembre NADAL:
 • La missa de 2/4 de 9 del matí queda suprimida
 • 10 Hospital
 • 11,30 del migdia i 8 del vespre a la parròquia.
Diumenge 30 de desembre, Sagrada Família:
 • Horari de misses de diumenge. A la missa de les 11,30 del migdia, benedicció de les capelletes.
Dilluns 31 de desembre:
 • 10 matí Hospital
 • 8 del vespre Missa de Vigília de la Solemnitat de la Mare de Déu.

Diumenge 1 de gener:
 • La missa de 2/4 de 9 del matí queda suprimida
 • 10 Hospital
 • 11,30 del migdia i 8 del vespre a la parròquia.

Misses de recordatori.
Ja podeu passar pel despatx parroquial per encomanar les misses per l’any 2013.Defuncions Mes de Novembre

Francisca Navarro Sánchez
Anna Maria De Gea Ciller
Antonio Espinosa Ocaña
Isabel Sánchez Fernández
Enriqueta Batlle Gasull
Maria Abril Fernández

Baptismes Mes de Novembre

Anibal Benitez CarlosConfirmacions

Arnau Carbonell Berengüí
Joan Casanovas Tapias
Mar Casanovas Tapias
Sandra Fernández Martín
Isaac Garcia Vila
Mateu Garrigós Mataró
Júlia Igual Díaz


Stuardo Infante
Carla Leal Bajo
Guillem Marco Babot
Maria Sànchez Masferrer
Bernat Trias Bot
Laia Vilamitjana Farrerons
Inigrid Xarrié Cobalan
Gemma Xaubet Piferrer