PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dilluns, 8 de juliol de 2013

Edició 2013 del Vilazari 978

Entre el diumenge 30 de juny i el diumenge 7 de juliol de 2013 Vilassar de Dalt ha recuperat el seu passat medieval amb un conjunt d’actes emmarcats dins del Festival Vilazari 978.

Durant els dies laborables de la setmana un conjunt de conferències, tallers, visites i fins i tot pel·lícules de cinema han servit per escalfar motors de cara un cap de setmana d’intensa activitat.

Dissabte i diumenge tot el poble ha viscut el festival. Hi ha hagut molta activitat: visites al castell, al museu, la fira, rutes per descobrir finestrals i matacans combinats amb violentes batalles de cavallers i una magnífica exhibició de falconeria. Al vespre un sopar amb música (amb els porcs que van estar tot el dia donant voltes sobre el foc) posava una mica de pausa per respirar a una agenda frenètica.

El Museu Parroquial i el campanar:
La Parròquia de Sant Genís també va estar present en el Vilazari 978 amb la obertura del Museu Parroquial tal i com ja es va fer l’any passat.
Així mateix, i per complementar la visita, hi havia la possibilitat de fer una visita al campanar.
La proposta va tenir una resposta magnífica. Dissabte hi va haver unes 130 persones que van visitar el museu i el campanar. Diumenge, el volum de visites es va triplicar i van ser unes 350 persones les que varen acostar-se a les dependències de la parròquia per disfrutar d’aquesta proposta.
En xifres rodones es pot dir que hi van haver 500 persones que van pujar els 120 graons que separen les dependències del Museu Parroquial de les campanes.


La resposta va ser magnífica.
Davant de la importantíssima resposta (que va arribar a col·lapsar un parell de vegades el Museu Parroquial), des de la Parròquia s’estudiarà la possibilitat de compaginar la visita del Museu Parroquial (que està obert cada primer diumenge de mes) amb la visita al campanar, ja que hi va haver moltes peticions en aquest sentit.


El Festival Vilazari 978 interessa i molt, no només a la gent de Vilasar (de Dalt) sinó que també crida l’atenció als falcons i als vilassarencs (de mar).
Respecte la curiositat dels falcons:
Dissabte a la tarda-vespre, un dels falcons que feia el darrer espectacle de la tarda es va espantar amb el fum del foc que hi havia encès per coure els tres porcs pel sopar.
Es va espantar i es va anar a refugiar ni més ni menys  que ... al castell.
El falconer es pensava que el pobre ocell havia caigut per una xemeneia d’una de les cases de la Font de la Teula, però amb el detector d’ones que porta cada animal el van detectar a dalt de la teulada Sud-Est del castell.
Van trucar a la porta i els van deixar passar sense cap problema.
Com que el pati del castell té molts arbres, el falcó no podia fer un vol que li permetés aterrar bé sobre el guant del falconer, així que va canviar de perspectiva i va fer unes quantes voltes fins els pins de cal Marqués.
El falconer el va cridar i va tornar a posar-se sobre la teulada. Realment, és un punt des d’on tenia una visió fantàstica de l’entorn. Segons el mateix falconer, l’ocell confirmava  l’excel·lent ubicació del castell.
El falcó va tornar a volar per sobre el castell a una velocitat de vertígen fins que es va posar sobre un xiprers molt alts que hi ha a l’altre banda del torrent del Fondo, a dalt de tot dels pins del Marqués. El falconer no va tenir més remei que acostar-s’hi i va cridar-lo des de les feixes de sota els pins. Llavors el falcó va ser cridat novament i el falconer el va poder recuperar.
Per no haver de donar la volta pel passatge de les Ermites, va ser convidat a creuar novament el pati del castell (amb el falcó posat sobre el seu braç), i des d’allà, va fer una entrada triomfal a la plaça del Teatre on va ser rebut amb aplaudiments.

De la visita dels vilassarencs (de mar), tot i que fins el 1784 érem tots junts, un sol poble:
Els membres del CEV (Centre d’Estudis Vilassarencs de Vilassar de Mar) van pujar a Vilassar de Dalt) per conèixer el castell, i un cop hi van haver fet la visita es van acostar a descobrir el Museu Parroquial i el seu campanar.

De les peces de l’església gòtica que es conserven en el Museu Parroquial els va interessar molt la clau de volta de Sant Elm (patró de pescadors i mariners). Òbviament els hi feia referència directa ja que ells eren el nostre barri – raval de mar. També va sortir la referència a l’arribada dels Sants Màrtirs i l’anècdota del robatori d’una de les relíquies.
Un cop feta la visita del Museu Parroquial i abans de veure la reixa de la rectoria i la portalada gòtica de la nostra Parròquia de Sant Genís, vàren pujar, com era pertinent, al campanar.
Durant la seva visita van fer unes fotos que ens han fet arribar, i que les pengem acompanyant aquestes línies com a mostra d’agraïment i per fer palesa la tònica habitual durant les dues jornades: l’ambient lúdico-festiu combinat amb el descobriment d’un edifici únic com era la nostra església.

La Parròquia vol agraïr la gran resposta que hi va haver. Moltes gràcies a tots, l’església sempre té les portes obertes a tothom.