PLAÇA DE LA VILA, 9 08339 VILASSAR DE DALT Telf. 93 750 83 04dilluns, 12 d’octubre de 2015

Música religiosa

Diumenge 11 d’octubre del 2015, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, el Museu Parroquial va celebrar la seva vuitena conferència en un Museu Arxiu Municipal que es va omplir pràcticament amb 100 persones. En aquesta ocasió el tema tractat va ser la música religiosa. 


En un acte estructurat en tres parts, les dues primeres referents música de l’església en general i un darrer apartat dedicat exclusivament a la música del Cor del Cos de Portants de Setmana Santa, es va combinar la part explicativa amb un concert - mostra de petit format de les peces que es comentaven.


La Maria Jesús Guasch i la Maria del Carme Guasch ens van parlar de la música de les misses (de temps ordinari, festiu i solemne)i d’aquelles que s’interpreten en moments més puntuals de l’any (els Goigs, per exemple).


També es va fer referència específica, per la seva importància dins del calendari litúrgic del temps de Nadal i de la Pasqua (Setmana Santa). Aquest darrer era la cloenda d’aquesta primera meitat però servia al mateix temps de presentació de la música de Setmana Santa.


El darrer apartat va ser exposat per la directora del Cor del Cos de Portants, Laura Martínez, on específicament es van presentar el cor i les peces que interpreten: Crux Fidelis, Stabat Mater i Adoramus te.


L’acte va tenir moments molt emotius, com quan es va fer referència a la figura d’en Rossend Fonts com a organista de la nostra parròquia durant més de 40 anys al parlar de l’aniversari dels 20 anys de l’actual orgue de l’església, o quan el públic, de manera absolutament espontània va cantar els Goigs dels Sants Màrtirs quan les germanes Guasch en feien la interpretació. També es va fer palesa la gran tasca parroquial i de poble que varen fer els diferents mossens que van estar a la nostra parròquia, Mn. Joaquim Vives, Mn. Aureli Gómez de Cadiñanos, Mn. Jordi Gutérrez i el Pare Agustí. Tots ells varen fer-nos l’honor d’acompanyar-nos en aquest acte.


La cloenda va anar a càrrec del President del Museu Arxiu, Benet Oliva, glossant la importància de la música religiosa que en moltes ocasions traspassa l’àmbit religiós i acaba essent patrimoni del municipi.


No podem acabar aquest article sense agraïr la participació de les conferenciats i de la magnífica assistència de públic.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada